Tweedeling: noord vs. zuid

20/05
2018
Zoomen we even uit op de weerkaarten van Europa de komende tijd, dan zien we op grote schaal ook al een soort van tweedeling. Het noorden van Europa is in de ban van een hogedrukgebied, wat daar resulteert in relatief droog en warm weer. Het zuiden is wisselvalliger door een lagedrukgebied dat een beetje ‘blijft hangen’ boven de Alpenregio en het Middellandse Zeegebied. En diezelfde verdeling zien we in het klein ook in ons kleine landje terug.

Het hogedrukgebied boven Scandinavië ligt zondag met zijn kern boven de Oostzee, net ten zuiden van Zweden en schuift de komende dagen iets verder naar het oosten, om vervolgens boven de omgeving van Finland te eindigen. Tegelijkertijd bouwt zich ten noordwesten van ons dan alweer een volgend hogedrukgebied op en deze nestelt zich uiteindelijk ook weer boven Scandinavië.

Buiengebieden
De lagere luchtdruk blijft dus vooral boven de centrale en zuidelijke delen van Europa aanwezig, met een vrij hardnekkige kern boven grofweg de Alpen, maar met uitwaaiers richting Frankrijk en een deel van het Middellandse Zeegebied. Rondom die kern(en) draaien allerlei buiengebieden, tot soms in Spanje, zuidelijk Italië en de Balkanlanden aan toe. In de aanwezige warme lucht pakken die buien af en toe ook behoorlijk fors uit, met zwaar onweer, hagel en veel regen in relatief korte tijd.

Sneeuwmuur van 10 meter hoog
In de hogere delen van de Alpen valt soms zelfs nog een flink pak sneeuw. Zo viel er gisteren (zaterdag 19 mei) in de westelijke Alpen op de grens van Italië en Frankrijk, op ongeveer 2200 meter nog een pak sneeuw. Regionaal tot een halve meter. Rijdend door bijvoorbeeld de Petit Saint-Bernard pass, worden de wegen omringd door een metershoge sneeuwmuur.

Op de grens
Grote verschillen dus binnen Europa, maar kijken we op kleinere schaal, binnen onze landsgrenzen dan zien we een klein beetje hetzelfde beeld. We zitten namelijk precies op de grens van zowel de hogere luchtdruk vanuit het noorden en de lagere luchtdruk vanuit het zuiden, en dat resulteert in een tweedeling in het land.

Zuiden gevoelig voor buien
Over het algemeen is er de komende dagen in het hele land steeds flink wat ruimte voor de zon, maar met name de zuidelijke provincies zijn steeds ook gevoelig voor buien die vanuit het oosten of zuidoosten, rondom dat lagedrukgebied boven de Alpen, onze kant op worden geblazen. Vooral daar is er dus naast zonneschijn ook wat bewolking aanwezig en valt af en toe een regen- of onweersbui.

Zonnig en droog
Het noorden en (deels) midden van het land houden het de komende dagen onder invloed van de hogere luchtdruk boven Scandinavië steeds droog, met daar ook de meeste ruimte voor zonneschijn. Wel is het juist in het noorden, met daar een wat meer noordoostelijke wind, net iets minder warm. De middagtemperatuur stijgt daar dagelijks tot rond 22 graden. Dat geldt ook voor de overige kustgebieden, met daar in de loop van de dag steeds risico op een ‘verkoelende’ zeewind. In het midden en zuiden van het land warmt het bijna dagelijks op tot rond een zomerse 25 graden.

Minder koude nachten
Afgelopen nacht daalde de temperatuur aan de grond op sommige plekken in het binnenland weer tot net onder nul, met in Eindhoven op grashoogte zelfs -2,4 graden. Op de Veluwe vroor het aan de grond ook licht en koelde het op de normale waarnemingshoogte zelfs af tot net boven nul; 2,1 graden. De komende nachten zijn ondanks de vrij heldere condities wat minder koud. Er steekt over het algemeen namelijk iets meer wind op en deze wind voert iets warmere lucht aan. Daarmee ligt de minimumtemperatuur de komende nachten steeds tussen 10 en 14 graden.

Datum: zondag 20 mei 2018, 13:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Finland, Frankrijk, Noord-Brabant, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry