Onderzeedienst onderscheiden voor geheime operaties

18/05
2018
De missies die ze deden waren geheim. Ze bestreden terrorisme, piraterij en vergaarden inlichtingen en dat altijd onder zware omstandigheden. Zo’n 200 leden van de onderzeedienst kregen vandaag de Gesp voor Speciale Operaties voor hun inspanningen.

CDS Bauer spreekt de militairen van de onderzeedienst toe op steiger 19 in Den Helder.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikte de speciale onderscheiding uit. “Ga er maar aanstaan. Met zo’n 60 man maanden, weken of in het beste geval dagen achtereen in die grote zwarte sigaar zonder ramen. Waarin je privacy gereduceerd wordt tot een gordijntje voor je torpedobed.”

Kameraadschap

Toen zijn kinderen hem eerder vroegen hoe mensen dat soort werk volhouden, vertelde Bauer ze over de speciale selectie, opleiding en training. “Maar de onderzeedienst draait ook om kameraadschap.” Vandaag illustreerde hij dat met een citaat van oud-commandant Hr. Ms. Tonijn Koen Hermsen die ook aanwezig was. "Zodra ik aan boord stap en ik ruik de bekende diesellucht, dan gaat er toch, omdat je zo lang geleefd hebt op zulke boten, een knop om in je hersenen. Dat geeft een prettig gevoel.”

Jongensboek

Het werk is omgeven door spanning en romantiek. Het is de ultieme vorm van teamwork en er komt heel veel kennis, kunde, vakmanschap en concentratie bij kijken. “Want dat is nodig om vlak langs een rotswand te varen, of heel dichtbij het oppervlak te zijn, met de aanvalsperiscoop net boven water. Waarbij je ondanks snel naderende fregatten zo lang mogelijk op die diepte moet blijven om foto’s te maken. Het klinkt als een spannend jongensboek, maar jullie doen het.”

Low visibility, high impact

Maar de Commandant der Strijdkrachten wees de aanwezigen er ook op dat het veel van mensen vraagt. De opleidingen zijn bijzonder zwaar en het vraagt ook veel van het thuisfront. Daarom bedankte hij ook hen nadrukkelijk: “Allemaal blonk u uit in doorzettingsvermogen. In samenwerking. In kwaliteit. En het effect van uw operaties is en blijft van grote waarde. Low visibility, high impact.”

Datum: vrijdag 18 mei 2018, 14:07
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry