Weten hoe de computer werkt, is een mensenrecht

18/05
2018
Gemeenten gebruiken data over hun inwoners om problemen op te sporen voor ze uit de hand lopen, las ik in NRC Handelsblad. Handig dat datagedreven beleid, maar voor de burger stijgt de kans te worden afgerekend op voorspeld gedrag. En dat is een probleem, zelfs als je betoogt dat de gemeente zo gerichter kan handhaven omdat ze aan die data kan zien wie ze moet hebben in plaats van ongericht overal te gaan kijken. Want – bekend thema ondertussen – probeer maar eens te achterhalen wát de regels zijn waarop je dan afgerekend wordt. Toch een niet onbelangrijk thema binnen een rechtsstaat.

Datagedreven beleid, heet het. Het onbekende in kaart brengen als gemeente met data, en dat kan variëren van het voorspellen van de vervangingstermijn van vuilniswagens tot de tijd tussen schoonmaakacties. Maar meestal gaat het over mensen: kans op depressies, armoede en “leefbaarheidsproblemen”.

Uniek aan dit beleid is dat het vaak voor iedereen een black box is. Ook voor de ambtenaren zelf: er is data genoeg en de uitkomsten blijken bruikbaar, maar hoe het systeem nu precies van data tot uitkomst komt, blijft in het ongewisse.

Maxim Februari, filosoof en columnist van NRC, vindt dat kwalijk. „Een belangrijk principe van de rechtsstaat is dat burgers weten welke regels er zijn. Zo kunnen ze zich er ook tegen verweren, bijvoorbeeld door ze met een rechtszaak of met nieuwe wetgeving te veranderen.”

Het blijkt echter hardnekkig om te achterhalen hoe die algoritmes en datastromen werken in de praktijk. Onder de Wob slaagde Februari en consorten er niet in om hierachter te komen. Misschien dat het met een beroep op de AVG wel lukt: die eist immers uitlegbaarheid van je algoritmes die tot persoonsgebonden besluiten komen.

Ik blijf twijfels houden over de impact daarvan. Want AI en machine analyses werken niet zoals mensen. Het voelt dan ook wat onlogisch om te verwachten dat er uitleg uit komt die past bij wat mensen verwachten.

Een ding waar machine learning heel goed in is, is het vinden van correlaties. Vaak blijken dat ook zeer relevante correlaties en zal het aanpakken langs die as er ook voor zorgen dat problemen verminderen. Maar bewijs dat de correlatie ook een causatie is, is er vaak niet. Dus dan kom je niet verder dan “we zien opvallend vaak dat mensen met duizend volgers op Instagram en likes van de hangplek vroege schoolverlaters zijn”. Dat is waarschijnlijk wel wáár en ik kan achteraf ook wel een redenering daarbij verzinnen, maar bewijs is het niet.

Ik hoop heel erg dat ik het mis heb en dat we wel in staat blijken om causale redeneringen toe te voegen aan zulke systemen. Het nut van geautomatiseerde analyses zie ik namelijk wel bij beslisondersteuning en preselectie van overheidshandelen, maar zolang de uitleg afwezig of onbegrijpelijk blijkt, heb je er niets aan.

Arnoud

Het bericht Weten hoe de computer werkt, is een mensenrecht verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 18 mei 2018, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry