Overheid gebruikt minder energie

16/05
2018
DEN HAAG (EZPress) - Het energiegebruik van overheidsgebouwen is afgelopen jaar met 12 procent gedaald. Ook de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering van het Rijk ging met 9 procent omlaag. Hergebruik van meubilair, papier en drukwerk, bedrijfskleding en ICT hardware zit in de lift. De gestelde doelen op het vlak van energiebesparing zijn daarmee gehaald. Dit staat in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Ollongren (BZK) net naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2017 zijn opnieuw stappen gezet op weg naar een klimaatneutrale en circulaire bedrijfsvoering. De energiebesparing komt onder andere door minder vierkante meters aan kantoren, door het optimaliseren van klimaatinstallaties en isolatie en het gebruik van hernieuwbare warmte (warmte-koude-opslaginstallaties met de bodem als bron en warmtepompen met de buitenlucht als bron).

Het Rijk wil daarnaast bijdragen aan een economie waarin materialen en grondstoffen een langere levensduur hebben met een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik. Circulaire projecten zijn er rond meubilair, papier en drukwerk, bedrijfskleding, ICT hardware, afval en grondstoffenmanagement, catering en gebouwen. Uit de rapportage blijkt dat verduurzaming en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan. Zo is door meubilair opnieuw te gebruiken via de Rijksmarktplaats in 2017 minimaal 323 ton CO2 en € 7,5 miljoen aan kosten bespaard.

Minister Ollongren: “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Het is niet voor niets een speerpunt van het regeerakkoord. Dat vraagt ook om duurzaam handelen van de overheid zelf. Met energiebesparing, hergebruik en een CO2-reductie van 9 procent zetten we mooie stappen vooruit. Maar het is vooral een motivatie om nóg meer stappen te zetten en de duurzame transitie van Nederland te versnellen.”

//Einde bericht

Bron: Ministerie BZK

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 16 mei 2018, 14:15
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry