1000 kilometer om een wolk te zien

07/05
2018
Zonovergoten, 14 uur zon per dag, zonnepanelenweer in eigen land. Ook in de landen om ons heen. Wil je wolken zien? Dan moet je minstens 1000 kilometer rijden...

Hele reeks wolkenloze dagen

1 dag zonder wolken boven Nederland komt wel vaker voor, maar een reeks van 5 wolkenloze dagen is best bijzonder. De zon schijnt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en het warmt met een oostelijke en morgen zuidoostelijke wind flink op. Gisteren werd het op veel plaatsen landinwaarts zomers warm, 25 graden, ook in de Bilt. Ook vandaag, morgen en woensdag wordt het zomers warm. Met name boven droge zandgronden wordt het warm, in Flevoland werd het gisteren 27.2 graden. Morgen en overmorgen wordt het 28 en lokaal 29 graden. Waarschijnlijk gaan we de eerste tropische dag met temperaturen van 30 graden met niet halen.

1000 kilometer

Kijkend in de landen rondom heen is het ook heerlijk zomerweer in Engeland, in Duitsland, België en het noorden van Frankrijk. Op de prachtige satellietbeelden van NASA , zijn wolken in de verste verte niet te zien. Je moet op dit moment 1000 kilometer noordwaarts rijden, naar het zuiden van Noorwegen voor bewolking. De afstand tussen Amsterdam en Kristiansand is ruim 1200 kilometer. Ook naar het zuiden toe is het minstens 1000 kilometer rijden voor de eerste wolken. Nabij Clermont-Ferrand, in het Central-Massief zullen de wolken vanmiddag flink opbollen en uitgroeien tot flinke onweersbuien.

Noodweer Turkije

Onweren doet het ook in het noordoosten van Italië. Op LightingMaps.org is realtime de onweersactiviteit in Europa te volgen. Ook op de Turkse eilanden knettert het flink. Gisteren was het zelfs bar en boos in Turkije. In de omgeving van Ankara regende het zo hard dat de auto’s door de straat dreven. Vier mensen raakten gewond en de materiele schade is enorm. Tientallen voertuigen en winkels in de hoofdstad werden verwoest.

Hogedrukblokkade

Het wolkenloze weer bij ons en de wolken ver ten noorden en ten zuiden van ons land hebben te maken met het luchtdrukpatroon boven Europa. Een zone van hogedruk boven Noord-Frankrijk, onze omgeving richting de Oostzee blokkeert alle weersystemen vanaf de Oceaan met wolken en neerslag. Die trekken ten noorden van de hogedrukzone langs, schampen daarbij Schotland en hebben het vooral gemunt op de Noorse kust. Daar is het nat en winderig. In de fjorden blijft de temperatuur onder de 10 graden steken. Verder landinwaarts en zeker in de bergen valt in Zweeds Lapland geen regen maar sneeuw!

Meivakantie

Naar het westen komen we de eerste wolken tegen in Ierland en in Schotland, waar het regent bij 13 graden. In Londen schijnt de zon en wordt het 25 graden. Ook naar het oosten toe is het wolkenloos.In Berlijn wordt het 23 graden. Zomers warm wordt het ook in Parijs onder heldere hemel. Verder naar het zuiden zien we vanmiddag wolken opbollen en vallen er flinke regen- en onweersbuien in het zuiden van Frankrijk, langs de Franse Riviera en in de Pyreneeën. Ook in het zuiden van Portugal is het onweersachtig. Ten zuiden van de hogedrukzone boven ons land veroorzaken diverse lagedrukkernen buien, niet alleen in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk, maar ook in Italië, Griekenland en Turkije. Dat is natuurlijk sneu voor alle mensen die tijdens de meivakantie een reisje naar de Middellandse Zee hebben geboekt. En voor diegenen die in eigen land meivakantie vieren is het een feestje!

Bron: MeteoGroup, HLN.Be, Weerkanaal

Datum: maandag 7 mei 2018, 12:01
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Bergen, Berlijn, De Bilt, Duitsland, Flevoland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Limburg, Londen, Noord-Holland, Noorwegen, Parijs, Portugal, Spanje, Turkije, Utrecht, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry