Te veel of te weinig water

06/05
2018
Water, van levensbelang… maar soms ook bedreigend. Rijkswaterstaat en de Waterschappen zijn in ons land verantwoordelijk voor het watermanagement en zorgen tijdens droge perioden in het voorjaar en de zomer dat het grondwaterpeil in landbouwgebieden op niveau blijft en er voldoende drinkwater beschikbaar is. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het weer in eigen land, maar ook naar het weer in het stroomgebied van de Rijn en de Maas en naar de sneeuw in de Alpen. Naast de waterschappen zijn ook provincies en gemeenten druk bezig om ons land klimaatbestendig en waterrobuust te maken. Om de steeds vaker voorkomende hoos- of piekbuien op te vangen, worden onder andere waterbuffers aangelegd.

Natte start droogteseizoen

Natte start droogteseizoen? Dat moeten we even uitleggen. Het droogteseizoen is de periode in het voorjaar (april-mei) met lange droge perioden en veel zonneschijn zoals nu bijvoorbeeld. Het droogteseizoen begint meestal gelijk met het groeiseizoen, 1 april. Bomen krijgen blad en vragen steeds meer water uit de bodem. Daardoor kan er soms een ernstig neerslagtekort ontstaan. In een opwarmend klimaat zien we dat steeds vaker, voorjaars- en zomerdroogte, de jaren 2011 en 2015 zijn daar voorbeelden van. Waterschappen anticiperen op de droge perioden en zorgen er voordat dat de grondwaterstand in landbouwgebieden op peil blijft en er geen tekort aan drinkwater ontstaat. Dit jaar, 2018 begon gunstig met een normale tot iets nattere uitgangssituatie waardoor we een beetje buffer hebben. Dat kwam niet alleen door de regen die vooral in april rijkelijk viel, maar ook doordat maart en begin april relatief koud waren en het groeiseizoen later op gang kwam.

Rivieren op peil

Tijdens het droogteseizoen wordt niet alleen gekeken naar het weer in eigen land maar ook naar het weer in het stroomgebied van onze rivieren. Vaak zien in het voorjaar en tijdens de zomer de waterstand van de Rijn, de Waal en de IJssel soms drastisch zakken. Het waterpeil komt soms zo laag te staan dat de scheepvaart daardoor wordt gehinderd. Tijdens de afgelopen weken bleef de waterstand van de Rijn ondanks het droge weer vrijwel stationair. Dat het waterpeil niet verder zakte was vooral te danken aan de smeltende sneeuw in de Alpen. Tijdens de afgelopen winter viel er extreem veel sneeuw in de Alpen, op sommige plaatsen zelfs 2 keer zoveel als normaal. Tijdens het smeltseizoen smelt de sneeuw en komt het smeltwater uiteindelijk via de Rijn in ons land terecht. Soms kan de waterstand in het smeltseizoen hoog oplopen en is er sprake van hoogwater. Dit gebeurde in mei en begin juni 2016. Door een combinatie van smeltwater en extreem zware buien in Duitsland steeg het water van de grote rivieren zodanig dat campings in de uiterwaarden moesten worden ontruimd. Op dit moment zien we het waterpeil bij Lobith dalen, kennelijk is de meeste sneeuw in de Alpen gesmolten. In combinatie met relatief droog weer bij onze oosterburen, alleen donderdag Hemelvaartsdag vallen er in Duitsland buien, zal waterpeil in de Rijn en Maas blijven dalen. Een begin van een kritisch droge periode met laag water in de grote rivieren en een laag grondwaterpeil wordt nog niet verwacht. Na het lange Hemelvaartsweekeinde lijken we sowieso aan een koelere en wisselvallige periode te beginnen.

Regenwater opvangen

Naast voorjaarsdroogte zijn hoosbuien zoals die vorige week in de nacht van zondag op maandag vielen, ook verschijnselen die bij klimaatverandering horen. Vroeger waren flinke buien vooral voorbehouden aan de situaties dat een warme periode werd afgesloten met een zware zomerse onweersbuien. Tegenwoordig komen zware buien ook voor na een periode met temperaturen van amper 20 graden… In de nacht naar maandag 30 april viel op sommige plaatsen in ons land meer dan 40 mm regen. Vooral in Limburg ontstond wateroverlast. In Roermond, Kerkrade en Venlo liepen kelders van huizen onder water en kwamen straten blank te staan. Ook in Rotterdam en Amsterdam viel zoveel water dat de riolering het niet aan kon. In veel steden is de riolering waar het water van straten en huizen wordt afgevoerd, niet berekend op het verwerken van zeer grote hoeveelheden water in korte tijd. In nieuwbouwwijken en daar waar het riool toch moet worden vervangen wordt door steeds meer gemeenten geanticipeerd en worden waterbuffers in de vorm van wadi’s en waterpleinen aangelegd om in geval van hoosbuien her water te kunnen bergen. Daar kan het water dan langzaam de grond inzakken. Het voordeel is niet alleen dat het riool niet wordt overbelast raakt, maar ook dat het water kan wegzakken naar het grondwater. Via het grondwater wordt het dan ondergronds langzaam afgevoerd naar beken, sloten en rivieren in de omgeving. Het overtollig water dient zo ook weer als buffer voor droge tijden.

Bron: MeteoGroup, RWS, droogtemonitor, Waterpeilen.nl

Datum: zondag 6 mei 2018, 13:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Bergen, Duitsland, Huizen, Kerkrade, Limburg, Noord-Holland, Roermond, Rotterdam, Venlo, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry