Vrijheid EXPOsed op 5 mei: beeldverslag

05/05
2018
Vandaag kon je op alle 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland vrijwilligers van Bits of Freedom vinden bij de installatie \`Vrijheid EXPOsed\`. Vrijheid EXPOsed is een informatiezuil en serious game in één. Bezoekers wanen zich in de toekomst en blikken terug op een tijd waarin privacyschendingen nog wél de normaalste zaak van de wereld waren. Zo zag dat eruit.

Waarom we dit doenOp 5 mei vieren we dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Dat is ook in Nederland geen vanzelfsprekendheid. Digitale technologie geeft burgers veel vrijheid, maar maakt het ook makkelijker voor de overheid en het bedrijfsleven om inbreuk te maken op onze privélevens. Communicatievrijheid en privacy —twee essentiële grondrechten— komen daardoor bijzonder vaak in het gedrang.

We worden online getracked en geprofileerd door bedrijven, en met behulp van de data die over ons wordt verzameld, worden we gediscrimineerd. Onschuldige burgers zijn, bijvoorbeeld door de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de \`sleepwet\`), steeds vaker in het vizier van de overheid. Dit leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat. Onze grote afhankelijkheid van onze digitale infrastructuur maakt ons ook op nieuwe manieren kwetsbaar voor criminelen.

Bits of Freedom zorgt ervoor dat de rechten en vrijheden die we in de loop van eeuwen hebben opgebouwd, in deze digitale wereld fier overeind blijven staan. Want het is inderdaad geen vanzelfsprekendheid dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Welke bijdrage lever jij?

Vrijwilligen

Doneren

https://www.bof.nl/wp-content/uploads/2018/04/BoF-Vrijheid-EXPOsed-30sec-ExportSoundLevel.mp4

Datum: zaterdag 5 mei 2018, 13:30
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry