Zeer zonnig meiweer

05/05
2018
Onder invloed van een krachtig hogedrukgebied met de kern even ten noordoosten van ons land, is het dit weekend en begin volgende warm en zonnig voorjaarsweer. De temperatuur komt op steeds meer plaatsen op een zomerse waarde van 25 graden of meer uit en de zon maakt overuren. Wolken zien we de komende dagen niet of nauwelijks en dat terwijl de eerste meidagen ook al veel zonneschijn hebben opgeleverd.

Record zonnig?
De eerste 10 dagen van mei kunnen record zonnig verlopen. Tot en met 4 mei scheen de zon in De Bilt 47 uur en vandaag en de komende dagen kunnen daar nog heel veel zonuren bijkomen. Aanstaande donderdag, als we de eerste decade afsluiten, kan het aantal uren zonneschijn volgens de laatste verwachtingen opgelopen zijn tot 124 uur. Het record voor de eerste 10 dagen van deze maand staat op 124,6 uur in 2008, daarna volgt 2016 met 115,5 uur.

Tot op heden verloopt 2018 al behoorlijk zonnig en dat danken we dan vooral aan de februarimaand die nipt de koppositie overnam van zonnigste sprokkelmaanden sinds 1901. Het oude record uit 2003 werd met ruim 1 uur zonneschijn scherper gesteld.

Het jaar 2003 is wat zonneschijn betreft een opvallende. Het is namelijk het zonnigste jaar ooit in ons land gemeten. Bijna elke maand verliep zonnig, maar het waren vooral februari en maart van dat jaar die records neerzette. Of we 2003 gaan inhalen, wie weet. Tot 4 mei staat 2018 op de 7e plaats (en 2003 met stip op 1) wat betreft hoogste aantal uren zonneschijn tot en met de 4e van mei. Aangezien het jaar nog niet eens op de helft is, valt er nog niets te zeggen wat 2018 in totaliteit gaat doen qua zonneschijnduur.

Mei zonnigste maand
De zonnigste maand volgens de klimatologie is ook de meimaand. De zon komt in deze tijd van het jaar vroeg op en gaat laat onder. Ondanks dat in juni de zon langer boven de horizon staat, zien we toch dat de zonnigste maand ooit de meimaand van 1989 is met ruim 330 uur zonneschijn. De zonnigste junimaand ooit is die van 1959 toen de zon in totaal zo’n 300 uur scheen.

Dat mei de zonnigste maand is, heeft vooral te maken met het nog vrij koude zeewater. Boven het steeds warmer wordende land vormen zich steeds makkelijker wolken en soms ook buien. In de kustregio is het zeker bij een aanlandige wind enkele graden koeler waardoor wolken en buien minder snel tot ontwikkeling komen. Het aantal uren zonneschijn loopt deze maand dan ook uiteen van ruim 220 uur in de kop van Noord-Holland en Texel tot zo’n 190 uur rondom Vaals. In juni, wanneer de zeewatertemperatuur wat hoger zijn en de wolken ook wat makkelijker tot ontwikkeling komen in de kustgebieden, loopt het aantal uren zonneschijn uiteen van 185 (Twente) tot 215 (Vlissingen) uur.

Zomerweer
Feit is wel dat geholpen door het zonnige weer en de aflandige wind, de temperatuur de komende dagen hoger en hoger gaat uitkomen. Uiteindelijk zien we vanaf morgen in het binnenland de temperatuur rond 25 graden uitkomen en zo volgt er in Noord-Brabant, Limburg en een deel van Gelderland, Utrecht en Overijssel een reeks van zomerse dagen die midden in de zomer niet zou misstaan.

Datum: zaterdag 5 mei 2018, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Texel, Utrecht, Vaals, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry