Radioactieve bronnen bij materiaalonderzoek onvoldoende veilig gebruikt

11/11
2009
DEN HAAG (EZPress) - Bedrijven die ioniserende straling gebruiken bij materiaalonderzoek houden zich onvoldoende aan de regels. Dat blijkt uit het rapport 'Stralen zonder schade' van de VROM-Inspectie.

In Nederland hebben 31 bedrijven een vergunning voor industriële radiografie, een techniek waarbij radioactieve bronnen of röntgentoestellen worden gebruikt om bijvoorbeeld lasnaden of materiaaldiktes te onderzoeken.

De VROM-Inspectie heeft controles uitgevoerd bij negen bedrijven die industriële radiografie op wisselende locaties in het land mogen uitvoeren. De Inspectie constateerde per controle twee tot 3 overtredingen van de regels.

De VROM-Inspectie heeft met name gekeken naar de uitvoering van industriële radiografie 'op locatie', dus op bijvoorbeeld bouwplaatsen. Bij die controles bleek dat werknemers van de bedrijven de wettelijke verplichtingen over het algemeen wel kennen maar niet altijd de noodzakelijke en voorgeschreven maatregelen nemen.

Ook zijn niet altijd de juiste vergunningen aanwezig en vertoont de administratie gebreken. Tussen de branche van bedrijven die industriële radiografie uitvoeren en de overheid blijken interpretatieverschillen te bestaan over de regels. Sommige voorschriften zijn voor de bedrijven niet of slecht uitvoerbaar, constateert de Inspectie.

Een aantal voorschriften kan de VROM-Inspectie niet of slecht handhaven, zoals voorschriften voor het onbeheerd achterlaten van stralingsbronnen, de dosislimieten aan de rand van een afzetting en de eisen voor de bergplaats voor radioactieve stoffen. De Inspectie adviseert slecht uitvoerbare of handhaafbare voorschriften aan te passen.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van VROM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 11 november 2009, 15:03
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry