Nauwelijks meer een wolkje aan de lucht

04/05
2018
Gisteren waren er nog een paar platte stapelwolken te zien, met name boven het binnenland. Vandaag schuift er in de ochtend nog een beetje restbewolking van een zwak frontje over het noordwesten. En er kán een enkele stapelwolk ontstaan. Maar die is dan wel erg klein, erg plat.

We laten zien waardoor die wolk gisteren duidelijker aanwezig was en vandaag nauwelijks meer. En we kijken naar de verwachte temperaturen van de komende dagen.

Verticale luchtopbouw
Voor de vorming van een stapelwolk heb je vocht nodig en stijgende luchtbewegingen. Die stijgende luchtbewegingen worden in het zomerhalfjaar vooral vanaf de grond teweeggebracht. Met het oplopen van de temperatuur gaan er bellen met warmte opstijgen. Deze luchtbewegingen worden ook wel thermiek genoemd en zijn onder andere van waarde voor zweefvliegers en roofvogels.

Als die thermiekbellen gedurende hun opwaartse gang geleidelijk afkoelen, komt er een moment dat ze gaan condenseren. Op dat punt ontstaat het begin van een wolk. Zo’n wolk kan in een onstabiele atmosfeer gewoon verder doorgroeien en vaak meerdere kilometers in dikte worden. Bij een hogedrukgebied stoten deze thermiekbellen echter op enig moment hun bovenzijde aan de inversie. Dat wordt de top van de stapelwolk.

Aangezien we momenteel -en voorlopig- onder een hogedrukgebied liggen, zit er op enige hoogte zo’n inversie (een plek waarin de temperatuur tijdelijk niet daalt met de hoogte, maar gelijk blijft of stijgt met de hoogte). Je kon dat punt gisteren zien. De ontwikkelde stapelwolken groeiden helemaal niet hoog uit, aangezien ze al snel met hun ‘kop’ tegen de inversie aanstoten. In de grafiek bij dit verhaal zie je de wolkvorming vanaf 1,5 km hoogte en daarna al de top voordat de 2 km wordt bereikt. Het andere plaatje toont de verwachting voor vandaag. Door de verdere ontwikkeling van het hogedrukgebied is de inversie lager komen te liggen. Een potentiële stapelwolk kan maar nauwelijks tot ontwikkeling komen. Er is nog een heel plat wolkje ingetekend, maar waarschijnlijker is dat de wolk even ontstaat en vervolgens alweer oplost, óf helemaal niet ontstaat. De dagen hierna ligt de inversie dermate laag dat er wel thermiek is, maar tot een geringe hoogte en dat er zich geen stapelwolk meer kan vormen.

Komende dagen steeds warmer
Zo’n inversie is een kenmerkend element van een hogedrukgebied. Die inversie houden we voorlopig, want tot en met halverwege volgende week blijft een hogedrukgebied ons weer beïnvloeden. Aangezien de kern van het hogedrukgebied ten noordoosten van ons ligt en geleidelijk meer oostwaarts trekt en iets in omvang toeneemt, draait de wind in Nederland van noordoost naar oost. Dit heeft tot gevolg dat de aangevoerde lucht meer continentaal wordt (vanuit Polen en Duitsland). Tegelijkertijd zorgt de inversie ervoor dat alleen de onderste honderden meters van de lucht opgewarmd hoeven te worden en die lucht droogt ook nog verder uit.

Al met al wordt het dus steeds warmer. Morgen, zaterdag, zal het in de noordelijke provincies 15 tot 19 graden worden, elders 20 tot 22 graden. De dagen daarna (met een meer continentale wind) gaan de temperaturen op grote schaal naar 23 tot 26 graden. De Wadden hebben uiteraard nog te maken met het koude zeewater. Maar ook daar geldt dat het zonovergoten is.

Wanneer gaan deze weersomstandigheden dan veranderen? Tot en met woensdag niet. Daarna ligt het hogedrukgebied dermate ver weg dat de Noordzee-invloed toeneemt. De temperaturen zullen daardoor getemperd worden, maar of dat gepaard gaat met een radicale weersomslag is nog onzeker.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 4 mei 2018, 11:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Noordelijke, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry