Mooi meiweer in startblokken

01/05
2018
Het is dat het verse groen ons bij de les trekt, anders zou je écht denken dat we middenin de herfst zitten. Na een regenachtige zondag, volgde een nacht met fel onweer, daarna een buiige maandag en als klap op de vuurpijl een onstuimig etmaal. Maar zo bar als nu blijft het niet. Er nadert een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan. Dat gaat ons gaandeweg de komende dagen steeds sterker beïnvloeden.

April 2018 gaat nat de boeken in. Mei 2018 staat nog in de kinderschoenen. Klimatologisch gezien mogen we in Centraal-Nederland 10 warme dagen verwachten (boven 20 graden) en 3 zomerse dagen (boven 25 graden). Zo’n zomerse dag zou mogelijkerwijs zondag gehaald kunnen gaan worden.

Wat er allemaal passeerde
Het zijn diverse storingen die in een rij over Nederland heen zijn getrokken. Het begon op Koningsdag met een lagedrukgebied dat via het Kanaal richting de Noordzee trok en vooral over de noordwestelijke helft van het land enige buiige regen veroorzaakte. Dat lagedrukgebied bleef een beetje hangen tegen onze westkust en bracht ook zaterdag nog enige neerslag. Toen die depressie de wijk had genomen, volgde op zondag een warmtefront vanuit het zuidoosten. Echt lekker doortrekken was ook hier niet aan de orde. Terwijl het zuiden en oosten een grotendeels droge middag beleefden, keken het noorden en westen nog lange tijd tegen regen aan. Uiteindelijk schoof dat front later op de dag pas weg. Boven Frankrijk waren op de grens tussen warme en koelere lucht, geholpen door de situatie in de hogere luchtlagen, ondertussen diverse forse buien ontstaan. In de zuidelijke bovenstroming koersten die naar Nederland. Ongekend felle onweersbuien volgden, en dat na een kille dag. Het waren slagregens en bliksems die niet zouden misstaan na een hete zomerdag.

Gisteren passeerde een koufront met buien. De middagtemperatuur kwam dan ook schamel uit de bus met 10 tot 15 graden. Daarna volgde weer een lagedrukgebied langs de westkust, met bijbehorende front (occlusie). Die occlusie lag vanochtend nog over centrale en noordwestelijke delen van het land. Opvallend bij dit systeem is de wind. Gistermiddag waaide het al stevig, in de avond en nacht is het almaar forser gaan waaien. Aan zee kwam een krachtige tot harde wind te staan, 6-7 Bft, later werd de wind her en der stormachtig, 8 Bft. IJmuiden en Hoek van Holland hadden zelfs even een 9 Bft (10-minuten gemiddelde). In de bijgevoegde animatie zijn radarbeelden en windsnelheden (per uur) te zien. Het laatste beeld is van 08.00 uur vanochtend. Langzaam begint de wind wat af te nemen.

Wat er aankomt
Middenin dit herfstachtige weergeweld kun je je bijna niet meer voorstellen dat de zon weer overtuigend erbij komt. Maar dat gaat wel gebeuren. Vanmiddag eerst vanuit het zuidwesten. Morgen beginnen we zonnig (met 3-6 Bft), later gevolgd door uitspreidende stapelwolken en bewolking vanaf zee. Die Noordzeebewolking heeft te maken met een naderend front, dat in de avond ook aan de grond binnentrekt en enige regen veroorzaakt. Let wel, dit is het voorlopig laatste front. De wind trekt rond passage ervan nog even aan naar 5-6 Bft op de kust.

Daarachteraan begint namelijk de luchtdruk te stijgen op nadering van een hogedrukgebied vanaf de oceaan. Tot en met vrijdag ligt het nog vrij ver weg en zal de wind bij ons nog aanlandig zijn. De middagtemperatuur wil daardoor nog niet aan de 20 graden tippen en in de kustregio’s is het met 12 tot 14 graden wel bekeken. Maar, de zonuren maken veel goed. Voor donderdag hebben we 9 tot 12 zonuren in de kaart staan (meeste aan zee) en op vrijdag lijkt het aandeel stapelwolken erg gering te zijn waardoor er overal 12 tot 14 uur zon kan worden opgetekend. In de oostelijke helft zijn dan middagtemperaturen tot 18 graden goed haalbaar.

Vervolgens komen nagenoeg alle modelberekeningen met een aparte hogedrukkern ergens nabij ons. De exacte positie laat zich nog niet uittekenen, maar daar zal wel de uiteindelijke temperatuur van afhankelijk zijn. Gaat die hogedrukkern een oostelijke wind veroorzaken, dan wordt het aanzienlijk warmer dan bij een noorden- of noordoostenwind. Hierover zullen we op deze weerpagina de komende dagen ons licht laten schijnen. Zodat u op tijd weet op welke temperatuur u zich kunt voorbereiden. In ieder geval zijn de modellen het eens over een duidelijke opwarming naar en in het weekeinde énhet aandeel zon.

Benieuwd wat onze modelberekeningen voor uw plaats of vakantiebestemming uittekenen? U vindt het op onze website. Bekijk bijvoorbeeld de verwachting voor Eindhoven, Almere, Enschede, Parijs of Berlijn. U kunt boven in het vakje de plaats naar uw keuze invoeren. Bekijk ook eens de verwachtingen tot 14 dagen vooruit (klik daarvoor op het tabblad naast de gekozen plaats).

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 1 mei 2018, 12:20
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Almere, Berlijn, Duitsland, Eindhoven, Enschede, Flevoland, Frankrijk, Noord-Brabant, Overijssel, Parijs

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry