Terugblik op april met zeven foto's

30/04
2018
We geven een origineel overzicht van de nu bijna voorbije grasmaand, wat we doen dat aan de hand van een aantal geselecteerde foto’s, die waarnemers naar MeteoGroup hebben opgestuurd.

Nog een paar koude nachten

Na de koude februari en maart, hunkerde menigeen naar de lente. Hoewel de maximumtemperatuur gedurende de eerste aprilweek soms best al lenteachtig was te noemen (zo werd het op 3 april al op vrij veel plaatsen 16 tot 18 graden), kwam het in diverse nachten nog tot vorst aan de grond en zelfs ook lokaal op waarnemingshoogte. Zo werd in Twente op 6 april nog -2,9 graden gemeten, en matige vorst aan de grond, -7,0 graden. Vorstdagen in april zijn niet ongewoon, maar De Bilt kwam niet lager dan precies 0,0 graden. Maar men vroeg zich wel af wanneer de winter nu echt voorbij was? (Foto 1).

Zomerachtige lenteperiode

Op het warme lenteweer hoefden we niet lang te wachten. Al op 7 april kon op veel plekken de eerste warme dag met een maximumtemperatuur van tenminste 20,0 graden worden genoteerd en een dag later noteerde Eindhoven met 24,9 graden bijna de eerste zomerse dag. Daarna volgde er een kleine inzinking, waarna de warmte op 17 april wederom terugkeerde. Deze bereikte het hoogtepunt op 19 april toen Lelystad met 29,6 graden bijna een tropische dag kon noteren en de temperatuur zelfs op de Waddeneilanden de zomerse 25 graden wist te bereiken. Foto 2 lijkt dan ook een stranddag in juli te zijn, maar het was toch echt pas 19 april…

Verkoeling zoeken aan en vooral in het water (foto 3) was zeker aan de orde, want het zeewater aan de kust was nog zeer koud, amper een graad of 10…

De natuur loopt razendsnel uit

De warmte had tot resultaat dat de natuur een ware groeispurt kreeg. De bloesems (foto 4) moesten zich zelfs haasten om niet tegelijk met de ook al ontluikende bladeren tevoorschijn te komen!

Al deze warmte zorgde ervoor dat de eerste 22 aprildagen in De Bilt de warmste waren sinds het begin van de metingen in 1901. Daarna verliep de maand koeler, maar april als geheel scoort in De Bilt toch een 12,2 of 12,1 graden, goed voor de top vijf notering op de lijst van warmste aprilmaanden, die geheel door aprilmaanden uit deze eeuw wordt ingenomen.

Meest droge Koningsdag

De laatste aprilweek verliep koeler en ook niet stabiel. Zo was het spannend of de Koningsdag wel droog zou gaan verlopen. In het westen van het land lukte dat niet helemaal, maar al met al, was het toch een genietbare Koningsdag, al begon deze wel frisje met lokaal vorst aan de grond! In ieder geval was het groen al flink uitgelopen (foto 5).

Mammatus

Ook op Koningsdag werden er later fraaie buidelwolken, oftewel, mammatuswolken gezien, en dat leverde in Harlingen een bijzonder fraaie foto op, die de hoofdpagina van dit verhaaltje siert. Het vreemde van deze wolken was dat deze nu eens niet aan een stevige (onweers)bui gekoppeld waren, maar ontstonden op het golvende grensvlak tussen een relatieve koele luchtlaag onderin de atmosfeer en een warmere luchtlaag daarboven.

Zware onweersbuien

Het leek wel of de atmosfeer hiermee een hint wilde geven wat er op de valreep in april zou gebeuren. In de avond en nacht van 29 op 30 april trokken vanuit het zuiden zware onweersbuien over het land, die op veel plekken 20 tot ruim 30 mm hemelwater deden neerdalen. In totaal werden er in ons land en in de grensgebieden rond 80 duizend ontladingen geregistreerd en één van die ontladingen is op foto 6 te zien. De Franse depressie die deze buien had getriggerd, was ook op de laatste dag van deze maand, nog niet uitgeregend. Hij zorgde ervoor dat deze grasmaand, op de valreep, als een natte in de klimaatboeken zou verdwijnen.

Datum: maandag 30 april 2018, 12:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Flevoland, Friesland, Groningen, Harlingen, Leek, Lelystad, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry