Focus op onweer en wind

29/04
2018
Dat het vandaag en morgen behoorlijk wisselvallig zou worden, zit al dagen in de verwachting. Nu het zo ver is, volgen de details. Meestal liggen modellen vlak voordat het weer omslaat redelijk op 1 lijn. Echter, op dit moment zijn er nog grote verschillen. Krijgt het oosten vanavond en vannacht te maken met zwaar onweer? En… misschien gaat het morgen aan zee wel stormachtig waaien… Er zit niets anders om de komende uren nieuwe modelberekeningen en de actualiteit nauwlettend in de gaten te houden.

10 graden verschil

Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied trekt de komende 24 uur noordwaarts en ligt komende nacht in de buurt van Calais (Noord-Frankrijk). Het aan het lagedrukgebied gekoppelde warmtefront trekt van zuid naar noordwest over ons land met regen. Limburg komt vanmiddag achter het warmtefront terecht. De temperatuur kan, als daar een waterig zonnetje doorbreekt, oplopen naar 20 tot 22 graden. De rest van het land bevindt zich vanmiddag onder het front met wolken en regen. Daardoor wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan 14 graden. Op de Wadden wordt het niet warmer dan 11 graden, 10 graden verschil met Limburg. De lucht achter het warmtefront is iets alleen warm, maar ook zeer onstabiel. In deze luchtsoort ontstaan boven Limburg, maar ook boven België en Frankrijk buien.

Hoe zwaar worden de buien vanavond en vannacht?

Op dit moment trekt het warmtefront met regen (soms matige regen) vanuit het zuiden binnen, vanmiddag regent het vooral in net noordwesten van het land. Eind van de middag kunnen zich achter het warmtefront in de warme en onstabiele lucht buien vormen. Indien de temperaturen iets boven de 20 graden uitkomen, kunnen buien vanaf de grond worden gevormd en kan energie in de hogere luchtlagen worden aangebroken. Volgens sommige modellen is er behoorlijk veel energie aanwezig, uitgedrukt in CAPE (1000-1500 J/KG) en zien we een behoorlijk windrichting- en snelheid schering. Op grondniveau waait er vanmiddag een matige tot krachtige noordoostenwind, hogerop in de atmosfeer waait het nog veel harder uit het zuiden. Indien deze potentiele energie later vanmiddag en vanavond kan worden aangebroken, kunnen er zware onweersbuien ontstaan. Naast onweer is er ook hagel mogelijk en flinke windstoten (tot zo’n 70 km per uur). De buien kunnen lokaal flink wat regen achterlaten, 20 tot mogelijk zelfs 40 mm. De potentie van de buien is behoorlijk, maar waar vallen ze? De modellen liggen op dit moment nog steeds niet eenduidig. Het UKMO model is het meest westelijk, het meest neerslagrijk, maar minder onweersachtig. Het ECMWF is onweersachtig en berekent een aantal zware buien voor Limburg, de Achterhoek, Twente en het oosten van Groningen en Drenthe. De meest actieve buien worden berekend boven Duitsland. Vooralsnog waarschuwen we voor alle provincies in het zuidoosten en oosten van het land tussen vanavond 18 uur, beginnend in Limburg en morgenochtend vroeg 7 uur in Groningen.

Morgen veel wind?

Vanavond en vannacht is het dus vooral in het oosten van het land opletten. Morgen gaat het wellicht langs de westkust flink waaien. Overigens waait het vanavond ook al fors, uit het noordoosten (hard, 7 BFt). De windsituatie voor morgen is op dit moment nog uiterst onzeker. Alles heeft te maken met de ontwikkeling van het Franse lagedrukgebiedje. Komende nacht ligt dit lagedrukgebiedje in de buurt van Calais. Er zitten op dit moment nog steeds behoorlijk verschillen tussen de modellen wat betreft de diepte en de precieze locatie van het laag. Het Hirlammodel 0 uur was het meest windrijk en liet de depressie in de ochtend tussen Calais en Dover uitdiepen naar 886 hPa met een harde tot stormachtige zuidenwind langs de zuidwest- en westkust. In de run van 6 uur trekt het laag opvullend precies langs de kustlijn naar het noorden. Stevige zuidoostenwinden, boven land vrij krachtig tot krachtig draaien in de avond en dinsdagnacht naar west en trekken aan tot hard of stormachtig aan zee. Ook ECMWF gaat voor harde tot stormachtige westenwinden later op de dag.

20 graden op Bevrijdingsdag

De verwachtingen op korte termijn, voor de komende 24 uur, zijn dus uiterst onzeker. Op lange termijn lijkt de verwachting consistenter te worden. Dinsdag zitten we nog met de nasleep van de 30 april depressie. In de loop van de dag wordt het vanuit het zuiden rustiger en droger. Het lijkt een uitermate frisse dag te worden met temperaturen van slechts 11 graden. Woensdag trekt vanuit het westen een minder actief frontje over te trekken met een paar buien. Vanaf donderdag berekenen de modellen een uitbreiding van het Azoren hogedrukgebied over ons land naar Scandinavië. Het wordt in de tweede helft van deze week droger, zonniger en vanaf Bevrijdingsdag ook warmer met temperaturen landinwaarts weer oplopend naar 20 graden.

Bron: MeteoGroup en ons Weerkanaal

Datum: zondag 29 april 2018, 13:25
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Frankrijk, Groningen, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry