Regen op komst!

27/04
2018
Gisteren schreef collega Grieta Spannenburg al over de straalstroom, die als katalysator wordt gezien voor de weersomstandigheden aan de grond. Vandaag gaan we in op het resultaat daarvan, de vele regen die in de verwachting staat.

Een bel met koude lucht hogerop in de atmosfeer bevindt zich boven Spanje. Aan de grond ontwikkelt zich daar nu een lagedrukgebied. De komende dagen trekt het lagedrukgebied, onderwijl verder uitdiepend, via Frankrijk en België, richting Nederland. Met in zijn kielzog een flinke plens aan regen, en mogelijk ook veel wind.

Op zaterdag merken we daar nog niets van. Sterker nog, we hebben dan te maken met een andere depressie die zowel op Koningsdag als zaterdag op de Noordzee langzaam uitdooft. Het levert veel bewolking op en verspreid een spatje, de kans daarop is telkens het grootst in de kustprovincies. Het binnenland houdt het veel vaker overwegend droog.

Met de auto bij te houden
In de nacht naar zondag steekt het Spaanse lagedrukgebied de Pyreneeën over en dan gaat het snel. De verplaatsing naar Normandië gaat binnen één dag. Rondom de kern van de depressie is een warmtefront en een koufront gekruld. Het langgerekte warmtefront trekt zondagmiddag over Normandië en reikt tot over België en Nederland.

Kletsnat van zondag op maandag
Achter het warmtefront lijkt er tijdelijk een periode te zijn waarop het een paar uur droog is. Daarna volgt in de nacht naar zondag de passage van het koufront. De kern van het lagedrukgebied blijft dan een tijdlang boven het Kanaal (grofweg boven Normandië) liggen en diept steeds verder uit. Een actief regengebied trekt in de nacht naar maandag en maandagochtend van zuid naar noord over ons land. En dat regengebied lijkt de meeste regen met zich mee te brengen.

Neerslaghoeveelheden

Op zaterdag valt slechts verspreid een beetje regen. Waarschijnlijk blijft het droog in Limburg , valt wellicht 0,1 millimeter in het midden van het land en valt circa 1 millimeter in de kop van Noord-Holland. Het gaat echter om de zondag en de maandag. De grootste plens lijkt dan bestemd te zijn voor Zeeland, Brabant, Limburg. Voor de zondag staat er voorlopig in de verwachting dat er in de zuidelijke provincies 20 tot 30 millimeter regen valt. Lokale uitschieters tot 50 millimeter zijn niet uitgesloten. In de nacht naar maandag en maandagochtend komt daar nog zo’n 10 millimeter bovenop.

Al met al kunnen we wel stellen dat het zuiden van het land de volle laag lijkt te krijgen met daar circa 3 tot lokaal 5 volle emmers water per vierkante meter. Richting het midden en noorden van het land is het regengebied ietwat minder actief, maar valt ook nog een flinke plens hemelwater met circa 2 tot 3 emmers water per vierkante meter.

Wind
Het lagedrukgebied neemt ook een pittig windveld met zich mee. De meeste wind bevindt zich aan de zuidwestzijde van het lagedrukgebied. Afgelopen berekeningen lieten zien dat de depressie van zuid naar noord over ons land zou trekken, waardoor vooral Zeeland bijvoorbeeld met mogelijk een windkracht 8-9 te maken zou krijgen. De nieuwste berekeningen laten echter zien dat het lagedrukgebied een tijdlang rond blijft tollen bij Normandië, voordat het pas dinsdag of woensdag over de Noordzee noordwaarts trekt. Zolang de route van het lagedrukgebied nog zo onzeker is, is het ook nog niet mogelijk om exacte details te geven over het windveld.

Bron: MeteoGroup en ons weerkanaal.

Datum: vrijdag 27 april 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Limburg, Spanje, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry