Onweersbuien

21/04
2018
De natuur staat volop in bloei en veel mensen keken de eerste knoppen en blaadjes deze maand bijna uit de bomen en planten. En wat ging het vervolgens snel. De eerste helft van de maand was het erg groeizaam weer, met al geregeld zon, hogere temperaturen en soms nog een bui. Daarna volgde een reeks droge en (zeer) warme dagen, waarbij de gieter of de tuinslang er regelmatig aan te pas moest komen, maar nu staan er wederom een aantal buien op het programma. Lokaal best pittige buien, mogelijk met onweer, hagel en soms zware windstoten tot 85 kilometer per uur.

Ondanks de aanwezigheid van een hogedrukgebied boven ons land ligt er vandaag – zaterdag – ook al een zwakke storing over onze omgeving. Deze voert vanuit de omgeving van Engeland soms wat velden met bewolking tot boven de Noordzee aan, maar eenmaal boven Nederland is daar eigenlijk niks meer van over. Neerslag valt er dus nog niet.

Luchtdruk omlaag
Het hogedrukgebied trekt het komende etmaal echter geleidelijk oostwaarts, waarna de weg tijdelijk wordt vrijgemaakt voor een lagedrukgebied vanuit het westen. De kern ervan blijft ver uit onze buurt, nog ruim ten noorden van Schotland, maar bijbehorende storingen weten onze omgeving dan wel te bereiken.

Regen- en onweersbuien
In de late nacht naar zondag trekt een buienlijn (trog) via het Kanaal onze omgeving in en deze trekt vooral zondagochtend (deels) over ons land. Op de vroege zondagochtend valt vooral in het zuidwesten een lokale regen- of onweerbui en deze trekt in de loop van de ochtend noordoostwaarts. Het merendeel van het land heeft dan echter gewoon droog weer, met volop zonneschijn en snel stijgende temperaturen. Met een zuidelijke wind warmt het ’s middags op naar 21 tot 26 graden, met de hoogste temperaturen in de oostelijke helft van het land. Vooral daar ontstaan in die warmere en inmiddels iets vochtigere lucht ’s middags dan ook weer enkele buien. Door wederom de passage van een zwakke storing krijgen ze bovendien nog eens een extra zetje, waardoor ze lokaal stevig kunnen uitpakken, met onweer en mogelijk hagel. Tevens kunnen bij de buien zware windstoten voorkomen.

Westelijke helft meest droog
De westelijke helft van het land houdt het zondag dus, op die enkele bui in de vroege ochtend in vooral Zeeland na, overwegend droog met veel zonneschijn en middagtemperaturen tussen 21 en 24 graden. Daar zullen de bloeiende tuinen dan ook weer even handmatig bij gewaterd moeten worden.

Koufront
In de nacht naar maandag passeert vervolgens een koufront, maar omdat vrijwel alle energie dan al is uitgegaan naar de zondagmiddagbuien, blijft daar nog maar weinig van over. Slechts lokaal valt nog een regenbui. Wel stroomt vanaf dat moment duidelijk koelere lucht onze omgeving in. Ten opzichte van de zondag ervoor scheelt dat maandag overdag ongeveer 10 graden! Het wordt maandagmiddag nog maar een graad of 12 langs de noordwestkust en maximaal 17 graden in Limburg. Hogere luchtdruk vanuit het zuidwesten doet nog een poging tot boven onze omgeving en op een nog wegtrekkende bui in de vroege ochtend na, is het dan ook een droge dag, met een mix van zon en vooral landinwaarts stapelwolken.

Lagere luchtdruk
Lang houdt die rug van hoge luchtdruk echter geen stand, want na maandag neemt de lagere luchtdruk het weer over en wordt het geleidelijk wisselvalliger. Storingen weten ons af en toe weer te bereiken en met een westelijke stroming wordt het voorlopig ook niet meer zo warm als de afgelopen dagen. Toch zijn middagtemperaturen van 12 tot 17 graden nog helemaal niet verkeerd voor deze tijd van het jaar. De norm ligt eind april namelijk rond 15 graden. De tuinslang of gieter kan in ieder geval weer even opgeborgen worden!

Datum: zaterdag 21 april 2018, 13:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry