Warm weekend, daarna bruuske overgang

20/04
2018
Een collega in de weerkamer zei het deze week heel treffend: de kans op een Elfstedentocht is in feite groter dan de kans op dagen met temperaturen boven 25 graden in april. En tot 2007 was dat eigenlijk ook zo. Dat jaar hadden we echter ineens 7 zomerse dagen in één aprilmaand. En sindsdien hebben we meer en meer het gevoel dat de zomer al in april kan starten.

Zo gaat klimaatverandering dus in zijn werk. Je verlegt je grenzen. En dat gaat misschien nog wel sneller dan het tempo waarin het klimaat daadwerkelijk verandert. Hoe dan ook was het gisteren een memorabele dag. De temperaturen kwamen wel heel hoog. In Lelystad stokte de thermometer uiteindelijk bij 29,6 graden (net geen tropische dag dus) en daarmee was de hoofdstad van Flevoland uiteindelijk de warmste plaats van Nederland, gevolgd door Eindhoven (29,1) en Gilze Rijen (29,0). Vlissingen was met 24,8 graden als maximumtemperatuur uiteindelijk de enige van de landstations die net geen zomerse dag haalde. Het weer leverde een bijzondere prestatie.

Dalende lucht
Brenger van het warme weer was een hogedrukgebied waarvan het centrum over Centraal-Europa naar het oosten trok. Aan zijn westflank stuwde een zuidelijke wind op hoogte warme lucht naar onze omgeving. Dalende luchtbewegingen (lucht warmt dan op!) en de sterke aprilzon deden vervolgens de rest. En brachten ons een vroeg zomerse (bijna tropische) dag.

Verandering
Inmiddels begint het beeld langzaam te veranderen. Het hogedrukgebied boven Centraal-Europa trekt naar het oosten weg en wordt vanuit het westen gevolgd door een nieuw hogedrukgebied. Tussen beide weersystemen in bevindt zich een zwak koufront dat later vandaag vanuit het noorden het land in trekt en morgen vanuit het zuiden weer naar het noorden terug beweegt. Aan weer merken we er weinig van. Omdat de hogedrukgebieden zo dichtbij zijn, is er hoegenaamd geen bewolking en neerslag wordt al helemaal niet verwacht. Wel komt een einde aan de aanvoer van warmte vanuit het zuiden, die de temperaturen gisteren zo hoog opstuwde.

We merken het vandaag al snel. De wind draait van zuid via zuidwest naar west en wordt later vandaag en vanavond noordwestelijk. Het betekent dat lucht van zee vanuit het westen het land gaat veroveren. Kunnen de temperaturen in de oostelijke helft van het land, waar de zeelucht als laatste aankomt, nog tot tussen 24 en 28 graden oplopen, in het uiterste westen is het met 19 tot 22 graden al wel gedaan, waarna de temperatuur geleidelijk overal weer begint te dalen.

Plaatselijk mist
Vanavond en de komende nacht kan (in de dan wat vochtigere lucht) plaatselijk mist ontstaan. Morgen overdag verdwijnt die weer snel. De temperaturen dalen tot 6 of 7 graden in het noorden en tot 11 of 12 graden in Limburg. Morgen overdag trekt het volgende hogedrukgebied net noord van Nederland langs naar het oosten. De wind waait dan uit het noordoosten en voert opnieuw droge lucht aan. Het lijkt een prachtige dag te worden met veel zon en temperaturen die uiteenlopen van 18 graden in het noorden tot 24 graden, plaatselijk in het zuiden van het land.

Zondag trekt dit nieuwe hogedrukgebied via het midden van Europa naar het oosten weg. Aan zijn westflank komt de weg vrij voor een lagedrukgebied, dat vanaf de oceaan dichterbij komt. Een eerste van de bijbehorende storingen lijkt in de ochtend al vanuit westen over het land te trekken. Er komt dan meer bewolking en de kans op een regen- of onweersbui wordt groter, vooral in het oosten van het land. Want daar kunnen de temperaturen van noord naar zuid nog een keer tot waarden tussen 22 en 25 graden oplopen. In het westen wordt het tussen 19 en 22 graden.

Bruuske overgang
De passage van de storing zondag markeert tevens het einde van de huidige periode met warm weer. Het wordt een bruuske overgang. Maandag bij voorbeeld stokken de thermometers al bij ongeveer 14 graden. Op veel plaatsen gaat er in één dag dus ongeveer 10 graden van de maximumtemperatuur af. Dat zal voor velen toch weer even wennen worden in de nieuwe week.

Het blijft koel
Kijken we nog wat verder die nieuwe week door, dan zien we dat het duidelijk koudere weer van dan wat langer lijkt aan te houden. In de dagen na maandag verandert in de temperaturen niet veel meer. Tot en met donderdag is het vrij wisselvallig. Vrijwel dagelijks passeert een storing met bewolking en wat regen of een bui. Tussendoor laat ook de zon zich wel af en toe zien. In de nachten schommelen de temperaturen rond 10 graden, overdag wordt het tussen 12 en 15 graden. Alleen dinsdag kan het in het zuidoosten van het land nog een keer 18 of 19 graden worden.

Tegen het einde van volgende week lijkt vanuit het westen een volgend hogedrukgebied het land binnen te trekken. De regen verdwijnt dan weer even uit beeld, de zon komt er vaker door en de nachten worden duidelijk kouder. Overdag gaat het kwik juist weer iets omhoog, maar en terugkeer van het zomerse weer van nu zit er ook dan duidelijk nog niet aan te komen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 20 april 2018, 10:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Flevoland, Lelystad, Limburg, Noord-Brabant, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry