Zomerweer in de lente

15/04
De eerste helft van de meteorologische lente zit er alweer op en in vergelijking met voorgaande lentes, tot ruim 100 jaar geleden, staan we met de lente van 2018 nu op plaats 73 in de ranglijst van koudste lentes. Vrij laag dus, maar volgende week gaan we hoogstwaarschijnlijk een flinke spurt omhoog maken, want het wordt een aantal dagen zomers, met veel zonneschijn en warmte.

Op basis van de gegevens tot nu toe komt het huidige lenteseizoen een tiende graad onder normaal uit. De norm van 1 maart tot en met 14 april in de periode 1981-2010 ligt op 6,7 graden en met 6,6 graden wijken we daar dus slechts 0,1 graad van af. Maar we zitten pas op de helft van het seizoen, dus er kan nog van alles gebeuren. Ter vergelijking, de koudste lente tot nu toe in Nederland was die van 1962 en toen werd het over alle drie de maanden genomen gemiddeld 6,6 graden. Vooral de eerste helft van de lente verliep toen erg koud, met gemiddeld 3,3 graden!

Huidige norm
In deze tijd van het jaar hoort het volgens de klimaatboeken overdag 13,5 graden te worden en in de nachten 3,6 graden, uitgaande van het Nederlandse hoofdweerstation De Bilt. In het voorjaar gaat de norm echter snel omhoog, met aan het einde van de lente alweer een norm van 18,8 graden overdag en 8,6 graden ’s nachts. Binnen de komende 6 weken gaan we dus nog ruim 5 graden omhoog.

Koude start
De lente begon dit jaar koud, met in de gehele maand maart een gemiddelde temperatuur van 4,7 graden tegenover een norm van 6,2 graden. De eerste lentemaand verliep dus precies 1,5 graad te koud. Eind van die maand liep de temperatuur geleidelijk op, met temperaturen iets onder en rond het langjarig gemiddelde.

April
De aprilmaand begon daarentegen zacht, met regelmatig maximumtemperaturen tussen 15 en 20 graden en vrij zachte nachten. Vooralsnog staat deze aprilmaand, met een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden, nu op een zesde plek in de lijst met warmste aprilmaanden sinds het begin van de metingen in 1901. Op 8 april werd het in Eindhoven zelfs al 24,9 graden, net geen zomerse dag dus.

Droog
Die zomerse temperaturen van 25,0 graden of meer gaan we komende week wel op steeds meer plaatsen zien. Vandaag – zondag – wordt het met een beetje medewerking van de zon in Limburg lokaal net 20 graden. Verspreid valt nog een aantal buien, mogelijk met een klap onweer, en ook in de nacht naar maandag valt nog wat nattigheid, maar voorlopig is dat het laatste.

Hogedrukgebied
De luchtdruk gaat vanuit het zuidwesten omhoog en dat resulteert maandag in een droge dag met geregeld zon. Met een zuidwestelijke wind, ofwel wind vanaf zee, komt de maximumtemperatuur juist even wat lager uit; tussen 12 en 18 graden. Dat hogedrukgebied nestelt zich vervolgens vanaf dinsdag ten oosten van ons, waardoor de wind naar het zuiden en later zuidoosten tot oosten draait.

Zomerweer
Steeds warmere lucht stroomt onze omgeving in en storingen blijven op afstand. Dinsdag wordt het met volop zonneschijn landinwaarts al ruim 20 graden en ook de dagen daarna schijnt de zon volop. Woensdag verschijnen vooral in Limburg en Brabant de eerste zomerse waarden in de weerkaarten en donderdag en vrijdag wordt het op meer plaatsen landinwaarts zomers warm.

Koningsspelen
Komende vrijdag staan de scholen in het teken van de Koningsspelen en daarbij lijkt het stralend weer te worden, met de hele dag volop zonneschijn, weinig wind en middagtemperaturen tussen 16 en 20 graden in de kustregio’s, en 21 tot 26 graden in het binnenland!

Datum: zondag 15 april 2018, 14:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry