Zomerse 25 graden

12/04
Voor wat betreft de temperaturen leven we nu al geruime tijd ruimschoots boven onze stand. De normale 12 a 13 graden voor deze tijd van het jaar wordt vrijwel dagelijks met een aantal graden overstegen. Vooral landinwaarts is het de afgelopen tijd warm geweest, met daar geregeld zo’n 20 graden en ook de komende dagen gaat dat weer gebeuren. Kijken we echter nog wat verder, tot na het weekend, zien we steeds meer berekeningen die er nog een schepje bovenop gaan doen. Een eerste zomerse 25 graden voor Nederlands hoofdweerstation De Bilt komt dan in zicht. Of het ook echt gaat gebeuren op die termijn is natuurlijk nog de vraag. We duiken even dieper in de materie.

Klimatologisch gezien, stijgt de temperatuur in deze tijd van het jaar altijd vrij snel. De zon schijnt in het voorjaar namelijk steeds feller en langer, wat uiteindelijk ook resulteert in hogere temperaturen. Daar hoeft het dus niet eens heel mooi weer voor te zijn. Is dat wel het geval, met de hele dag volop zonneschijn, kan het kwik met gemak nog een flinke sprong omhoog maken. Wordt de aangevoerde lucht bovendien vanuit de juiste richting onze kant opgeblazen, kan het nog iets warmer worden.

Brongebied
Vooral het brongebied van de lucht was de afgelopen dagen belangrijk met betrekking tot de hogere temperaturen. De wind waaide vaak vanaf het vasteland, een aflandige wind, en daarmee werd over het algemeen wat warmere lucht aangevoerd. Land warmt namelijk sneller op dan water. Kwam de wind de laatste dagen meer vanuit het westen tot zuidwesten, was het ook meteen een stuk minder warm en bleven twintigers uit. Simpelweg omdat het water van de Noordzee en het IJsselmeer nog relatief koud is, momenteel rond een graad of 10. De lucht erboven is daardoor ook minder warm. Is de wind dus aanlandig, vanaf zee naar het land, komt de temperatuur over het algemeen lager uit.

Kouder aan de kust
Aan zee is dat de afgelopen tijd ook duidelijk merkbaar geweest. Werd het met een oostelijke wind landinwaarts op veel plaatsen ruim 20 graden, kwam het kwik aan de kust soms niet hoger uit dan een graad of 15. Op de Wadden was en is het vaak zelfs nog iets frisser. In het najaar is dit andersom. Dan is het aan de kust juist langer warm, omdat het zeewater minder snel afkoelt dan het land.

Ook aan zee 20 graden?
De komende dagen zien we dit verschil ook weer duidelijk in de verwachting terug. Met een vanaf het weekend zuidelijke en later meer oostelijke wind wordt het landinwaarts opnieuw 20 tot 23 graden en aan de kust een graad of 16 gemiddeld. Op de wat langere termijn, vanaf halverwege volgende week, zou het volgens meerdere weermodellen echter ook aan de kust 20 graden kunnen worden. Landinwaarts zou de temperatuur dan nog iets hoger uit kunnen komen.

Alles komt samen
Boven Scandinavië ontwikkelt zich op basis van de huidige weerberekeningen vanaf maandag een hogedrukgebied, waarna de stroming bij ons oostelijk wordt. Hiermee wordt warme en relatief droge lucht vanuit het oosten van Europa bij ons aangevoerd. Later in de week bouwt die hogedrukzone zich steeds verder uit tot boven onze omgeving. Onder invloed daarvan blijven storingen op afstand en is het in die eveneens droge lucht vrij zonnig. De aangevoerde lucht is dus relatief warm, de zon schijnt veel en nog iets feller, wat uiteindelijk dus leidt tot steeds hogere maximumtemperaturen.

Zomers warm
In het zuidoosten van het land, vooral in Limburg en het oosten van Brabant, zou het volgende week dan wel eens zomers warm kunnen worden, met regionaal die 25 graden. Het Amerikaanse model NCEP/GFS komt later in die week zelfs op ruim 26 graden in De Bilt uit! De rest van het binnenland warmt dan ook op tot ruim 20 graden en aan de kust komt dan toch ook die eerste twintiger in zicht.

Onzekerheid
Om niet meteen al te enthousiast te worden, laten we de andere kant toch ook even zien. Lang niet alle berekeningen gaan daar namelijk in mee. Er zijn er ook een flink aantal die in diezelfde periode op maximaal 18 graden uitkomen, dus de verschillen zijn vrij groot en daarmee ook de onzekerheid.

Datum: donderdag 12 april 2018, 15:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry