Drie koudeputten over Spanje en Portugal

09/04
2018
Milde lentelucht is bij ons gearriveerd, maar uit Portugal en Spanje verdreven. Zuidwest-Europa gaat bovendien een zeer natte week in, met regionaal meer dan 100 millimeter regen.

Niet dat het bij ons in Nederland de komende dagen nou zulk stabiel voorjaarsweer is. Integendeel, er vallen geregeld buien, die bij tijden zomers aandoen; met onweer. We zouden het groeizaam aprilweer kunnen noemen. Immers, de temperaturen zijn hoog, de zon komt geregeld tevoorschijn en aan de grote vochtbehoefte van al het gewas, planten en struiken, wordt voldaan. In Spanje en Portugal gaat het voor wat betreft neerslag wel erg ruig. Nadat eind februari ‘het regenseizoen’ daar een aanvang nam, is dat voorlopig nog niet voorbij. Niet voor niets zegt men in Spanje: “En avril, lluvias mil.” In april, duizend regens.

Putten volgen elkaar op
De buien worden in Zuidwest-Europa veroorzaakt door een opeenvolging van bellen met koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer, koudeputten. Dat is kou op ruim 5 kilometer hoogte, die aan de grond sterke stijgbewegingen (lagedrukgebieden) veroorzaakt. Deze uitermate onstabiele luchtsoort wekt een veelvoud aan neerslag op. Zowel in de vorm van langdurige regenval als van losse stevige regen- en onweersbuien.

Op de animatiebeelden zijn de drie koudeputten te zien die tot en met vrijdag overschuiven. De eerste put trekt vandaag over. De tweede schuift in de loop van de dinsdagmiddag het noordwesten van Spanje op en bedekt vervolgens bijna heel het Iberisch schiereiland. De derde put arriveert later deze week vanaf de oceaan en trekt vrijdagavond Portugal binnen en laat het vervolgens ook in Spanje wederom hard regenen.

Lage temperaturen
Spanje en Portugal hebben een kille en natte maartmaand achter de rug. Ook deze week zijn de temperaturen uitermate bescheiden. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen morgen tussen 8 en 14 graden, alleen langs de zuid- en oostkust hoger (16 tot lokaal 21 graden). Dergelijke maximumwaarden houden de hele week stand. In combinatie met de vele neerslag, leidt dat her en der tot sneeuw. Immers, in Spanje zijn er heel wat berggebieden.

Zo wordt er dinsdag in de Sierra de Gredos, Centraal-Spanje, zo’n 15 centimeter verse sneeuw verwacht. Ongeveer dezelfde hoeveelheden zijn mogelijk in de Sierra Nevada, in Andalusië. De pistes zijn in de Sierra Nevada dan ook nog allemaal open.

In de Pyreneeën valt er de komende tijd geregeld sneeuw vanaf 1000-1500 meter hoogte. Tot en met woensdag valt er op die hoogten zo’n 50 tot 100 cm sneeuw bij. Voorwaar nog weinig signaal van het voorjaar!

Bronnen: MeteoGroup, Aemet.

Datum: maandag 9 april 2018, 12:09
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Portugal, Putten, Sierra, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry