Hier aan de kust....

07/04
2018
Hoera het is lente! Eindelijk… we hebben er lang op moeten wachten. Vandaag wordt met een zuidelijke stroming zachte, zeg maar gerust warme lucht aangevoerd. Op veel plaatsen zal de temperatuur vanmiddag voor het eerst dit jaar naar 20 graden stijgen. In het oosten en zuiden wordt het nog warmer, 22 graden en schijnt de zon alleen door wat hoge sluierwolken heen. Aan zee wordt het minder warm en kan bewolking roet in het eten gooien.

Koud zeewater

In het voorjaar kan het weer landinwaarts heel anders uitpakken dan aan zee. Het zeewater is nog koud. Als de wind over water aankomt, wordt de luchttemperatuur door de temperatuur van het water beïnvloed. Het water is op dit moment nog koud met 6 of 7 graden. Door de koude maartmaand is het water op dit moment langs de westkust 1, en ten noorden van de Wadden zelfs 2 graden kouder dan normaal. Op de Wadden, waar vandaag de zuidoosten- tot zuidenwind over het IJsselmeer en de Waddenzee aankomt, stokt het kwik bij 15 graden. Een verschil van 7 graden!

Meer zonuren aan zee

De lentezon warmt het land in het voorjaar snel op. Warme lucht stijgt op en condenseert. Uit de stapelwolken die ontstaan, kan boven land soms zelfs een bui vallen. Boven het koude zeewater ontstaan geen stapelwolken. Vaak zien we in het voorjaar dat de kustplaatsen veel meer zonuren hebben dan het binnenland.

Sluierwolken

Vandaag en morgen hebben we te maken met een zuidelijke stroming. Die voert stabiele lucht aan. Stapelwolken zullen boven land niet worden gevormd. Wel zien we velden hoe sluierwolken overtrekken. Die waaien af van een golvende storing ten westen van ons land, boven de Britse eilanden. De dikste wolken trekken over de west- en zuidwestkust waardoor we daar vandaag relatief minder zon zien.

Zeewindje?

Langs de west- en zuidwestkust is de wind vandaag aflandig en kan de temperatuur oplopen naar 20 graden, maar niet overal. Zoals we gisteren al schreven, bestaat de kans dat de wind langs de kust vanmiddag van zee gaat waaien. Zeewind voert dan frisse lucht aan waardoor de temperatuur ineens flink kan dalen. Zeewind kan ontstaan als het verschil tussen de temperatuur van het zeewater en de temperatuur boven land minstens 10 graden is en de zon volop schijnt. Vanmiddag is het niet helemaal zonnig. Fronten ten westen van ons land veroorzaken velden hoge sluierwolken. Later vanmiddag kan er ook wat middelbare bewolking vanaf zee het land opkruipen. Zeewind is een typisch voorjaarsverschijnsel. Doordat het land sneller warmer wordt dan de zee en warme lucht boven land opstijgt, ontstaat er boven land een klein lagedrukgebiedje. Boven het koude zeewater daalt de lucht waardoor voor de kust een zwak hogedrukgebied ontstaat. Lucht stroomt van hoge- naar lagedrukgebieden, van boven het koude zeewater het land op. Zeewind kan alleen ontstaan als de gewone wind, de achtergrondwind, niet al te sterk is. Vandaag waait er een matige zuidoostenwind, kracht 3 tot 4 aan zee. Wellicht is deze achtergrond sterk genoeg om de zeewindcirculatie niet op gang te brengen.

En morgen?

Vanavond en vannacht is het sowieso rustig en waait de wind weer meest uit zuidelijke richtingen. Op veel plaatsen wordt het nevelig en kunnen mistbanken ontstaan die zondagochtend op de meeste plaatsen weer snel oplossen. Zondag overdag beweegt het golvend koufront wat meer naar ons land en zal de zon vooral in het westen wat meer last krijgen van hoge en ook middelbare wolken. Verschillende weermodellen suggereren zelfs dat er langs de Zeeuwse kust in de ochtend een spatje regen kan vallen. In de ochtend waait er een zwakke oost- of zuidelijke wind, in de middag draait de wind aan zee naar noordelijke richtingen. Dit is mogelijk weer het gevolg van een zeewindcirculatie, maar ook doordat de drukverdeling boven ons land verandert en de winden sowieso de neiging hebben naar het noorden te draaien. Met noordelijke winden bestaat ook de kans dat niet alleen wolken, maar ook nevel en mist de kust zullen binnendrijven. Verschillende modellen suggereren dit, vooral later in de middag. Wind van zee en wolken zullen de temperaturen drukken. Zo wordt het morgen op de Wadden misschien niet veel warmer dan 13 of 14 graden, terwijl het op het Vrijthof in Maastricht in de zon 23 graden is.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 7 april 2018, 13:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Maastricht, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry