Groeizaam weer

04/04
2018
De combinatie van regen met de hoge temperaturen zorgt ervoor dat de natuur in korte tijd helemaal losgaat. Het wordt dagelijks groener en kleurrijker buiten. Er worden her en der al vlinders gespot en ook andere insecten worden massaal wakker. En de pollen… Het hooikoortsseizoen komt nu in een sneltreinvaart op gang.

Vlinders worden wakker
Heb je al vlinders gezien? Zo ja, dan waren dat waarschijnlijk vooral dagpauwoogjes of een citroenvlinder. Dat zijn overwinteraars, die bij een zonnige en vrij warme dag direct tevoorschijn komen. Andere vlinders moeten nog wachten, ze zitten bijvoorbeeld nog in de pop. De combinatie van inkomende straling en de temperatuur is voor dit type overwinteraars essentieel. Gezien de kou in maart, komen ze wat later op gang dan gewoonlijk.

Zonkracht
De straling begint nu toe te nemen. De UV-Index is deze dagen 3, dat betekent dat je al een licht kleurtje van de zon kan krijgen. Het is nog een vrij zwakke zonkracht, maar deze loopt nu snel op. En dat is te merken. De zon verwarmt snel. Mocht je een woonkamer hebben met ramen op het zuiden, dan hoef je op dagen met zon niet of amper meer te stoken. De zon warmt je huis al flink op.

Paddentrek
Heb je al padden of kikkers de weg zien oversteken? Of misschien ben je wel een platgereden pechgeval tegengekomen? De paddentrek is in volle gang. Massaal worden padden, kikkers en salamanders wakker uit hun winterslaap. Ze slapen in de winter in een comfortabel hoekje, waar ze afgeschermd zijn van de ergste kou. Vaak slapen ze in een holletje in de grond onder een hoop bladeren. Niet alle soorten worden in dezelfde periode wakker. De bruine kikker is er bijvoorbeeld meestal al vroeg bij, soms eind februari al! De groene kikker blijft liever nog wat langer liggen… Uiteindelijk zien we dat de meeste kikkers en padden rond maart en april gaan trekken. Het weer heeft grote invloed op de paddentrek. Met een vochtige lucht en hoge temperaturen komt het goed op gang. Deze week zien we dan ook dat er steeds meer meldingen gedaan worden van padden en kikkers. We hebben geregeld buien, maar ook hoge temperaturen. En dat is de ideale combinatie.

Gesnotter
Veel mensen kijken uit naar de lente, waarin alles groeit en bloeit. Maar steeds meer mensen krijgen last van hooikoorts. Het zijn miljoenen mensen per jaar die de komende tijd chronisch met zakdoekjes op stap gaan. Rode ogen, een loopneus. En het heeft alles te maken met het groeiseizoen. Zo worden er ook pollenverwachtingen gemaakt, door bijvoorbeeld pollennieuws. De combinatie van de weersverwachting met het groeiseizoen van de planten geeft een vrij betrouwbare pollenverwachting. Met veel regen slaan de pollen neer en is er een verlichting in de klachten. Met een oostenwind komen juist pollen vanuit Duitsland ook nog eens onze kant op en wordt het erger.

Toename hooikoorts
Afgelopen tijd is het wisselvallig geweest. Buien wassen de lucht schoon, dus dat is positief. Maar de buien in combinatie met lentetemperaturen zorgen er wel voor dat het groeiseizoen flink op gang komt. Elzen bloeien, ook populieren en wilgen beginnen nu met de bloei. We zullen de komende dagen zien dat er steeds meer pollen in de lucht komen. Donderdag hebben we tijdelijk een westelijke wind, die schone zeelucht aanvoert. Met als gevolg ook lagere temperaturen. De buien verdwijnen dan wel van het toneel. Vrijdag draait de wind naar het oosten. We krijgen dan op vrijdag en zaterdag droge dagen met veel zon. En ook de aanvoer van pollen vanuit Duitsland... Dan zullen de hooikoortsklachten wel toenemen!

Bron: MeteoGroup, pollennieuws, natuurbericht.nl en ons weerkanaal

Datum: woensdag 4 april 2018, 07:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry