Volgend weekend 20 graden?

01/04
2018
Natte paaseieren zoeken vandaag op eerste Paasdag bij temperaturen tussen 5 en 9 graden… het houdt niet over. De eerste lentemaand maart werd gisteren afgesloten met een gemiddelde temperatuur van 4.7 graden, anderhalve graad over normaal. Zo langzamerhand is iedereen toe aan lentezon en lentewarmte. Soms, al de zon even doorbreekt, lijkt het de goede kant op te gaan. Dat gebeurde op 12 maart, met zuidelijke winden werd het in het oosten van het land ruim 15 graden. Daarna kwam de kou weer terug...

Start van het groeiseizoen

Vandaag begint de tweede lentemaand, april. Rond 1 april begint ook het groeiseizoen. De start van het groeiseizoen is gedefinieerd als de dag waarop de gemiddelde etmaaltemperatuur 5 graden bereikt en daar tot 1 juli niet meer onder komt. Het groeiseizoen loopt tot eind september. Vandaag halen we de gemiddelde etmaaltemperatuur van 5 graden net niet. Maar de komende week wel! Afgelopen dagen deden diverse weermodellen al pogingen 15 en zelfs 20 graden voor volgende week op de kaart te zetten. Ook vandaag, op eerste Paasdag, met de kou nog steeds dichtbij, hebben de weermodellen zin in de lente! Dinsdag en woensdag wordt het met zuidelijke winden op de meeste plaatsen 15 graden, in het volgend weekeinde wordt zelfs 20 tot 22 graden berekend voor het zuidoosten van ons land!

Kille eerste paasdag

Vanmiddag wordt het niet warmer dan 5 graden op de Wadden en 9 graden in het zuiden van het land. Achter een occlusiefront dat langzaam naar het zuiden zakt met buiige regen, wordt met een naar noord draaiende wind koude lucht aangevoerd. De lucht is zo koud dat er potentieel een vlokje kletsnatte sneeuw zou kunnen vallen. Dat is tot nu toe nog niet gemeld, maar even over de grens wel. Het noorden van Duitsland, Denemarken en het zuiden van Zweden zitten op eerste Paasdag nog wel dik in de kou. Op sommige plaatsen sneeuwt het vandaag!

Vorst aan de grond

De regen van het occlusiefront trekt vanavond via Limburg weg. Daarna volgt een droge nacht door passage van een rug van hogedruk. Omdat de wind wegvalt, kan in de vochtige lucht lokaal mist ontstaan. De lucht is ook koud. Met uitzondering van de kustprovincies en Limburg gaat het op uitgebreide schaal aan de grond een graadje vriezen.

Minder koude, maar natte tweede paasdag

Morgen, tweede paasdag verloopt een stuk zachter. Na passage van de rug van hogedruk trekt in de loop van de dag vanuit het zuidwesten een warmtefront over ons land, gekoppeld aan een complex lagedrukgebied op de Oceaan. Achter het warmtefront wordt met zuidoostenwind zachtere lucht aangevoerd. In het zuiden van het Limburg wordt het 14 graden. In het noorden blijft het frisser. Het warmtefront veroorzaakt echter ook wolken en regen.

Dinsdag en woensdag 15 graden

Rondom de lagedrukgebieden op de Oceaan wordt na de paasdagen, op dinsdag en woensdag met een zuidwestelijke stroming warmere lucht aangevoerd. In de vanuit Frankrijk afkomstige lucht kan het dinsdag en woensdag op veel plaatsen 15 graden worden. Aan zee, nabij het nog koude zeewater en langs het IJsselmeer blijft het frisser. In het oosten van Brabant en in Limburg kan het 18 graden worden. Droog en zonnig lenteweer zit er voor dinsdag en woensdag niet in. Een golvend koufront en een volgend occlusiefront, draaiend om lagedrukgebieden die via de Britse eilanden naar Scandinavië trekken, veroorzaken op dinsdag en woensdag enkele buien. Tussen de buien door is vooral op woensdag de zon weer te zien. Donderdag en vrijdagnacht komen we even weer in koudere lucht. Indien het ’s nachts helder en rustig is (het operationele model van het ECMWF berekent vrijdagnacht de passage van een hogedrukgebiedje) kan het aan de grond weer een graadje vriezen.

Volgend weekend eerste twintigers?

Op vrijdag en tijdens het volgend weekend, 7 en 8 april, zien we wederom op de Oceaan een complex lagedrukgebied op de Oceaan, gevangen in een diepe bovenluchttrog helemaal uitzakkend tot aan Marokko. Aan de voorzijde van deze trog wordt volgens diverse weermodellen een stevige zuidstroming berekend en wordt warme lucht afkomstig van het Afrikaanse continent via Spanje en Frankrijk naar ons land gevoerd. Potentieel kan het in deze luchtsoort meer dan 20 graden worden. Op de Wadden zal het weer een stuk frisser blijven en in Limburg misschien wel 22 graden! 20 graden, daar heeft iedereen wel zin in, maar is het dan ook droog en zonnig? In de pluimgrafiek zien we dat de neerslagkans na donderdag afneemt en dat er meer ruimte komt voor de zon. Of een weekeindje met twintigers en flink wat zon het begin is van een lange periode met zonnig, droog en warm voorjaarsweer is nu nog niet te zeggen. Deze onzekerheid is te zien de diverse pluimgrafieken.

Bron: MeteoGroup

Datum: zondag 1 april 2018, 13:16
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Marokko, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry