Rechters willen meer uitleg geven

05/11
2009
Rechters willen meer uitleg geven

Den Haag, donderdag 5 november 2009 - Vier op de vijf Nederlanders vindt dat rechters hun beslissingen beter moeten uitleggen aan gewone burgers. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: ‘Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en de internetsite Rechtspraak.nl maar ook tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op 7 november.’

Toch is het vertrouwen in de rechtspraak relatief groot vergeleken met het vertrouwen in de andere staatsmachten. Zevenentwintig procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de rechter. Het aantal Nederlanders met een neutrale houding ten opzichte van de rechtspraak is drieënveertig procent. Dit zijn enkele conclusies uit een bevolkingsenquête naar de mening van de Nederlandse burger over rechtspraak, uitgevoerd door onderzoeksbureau Research voor Beleid.

Vijfentachtig procent van de Nederlanders is van mening dat misdadigers te licht worden bestraft. Dit komt volgens hen vooral doordat de wetten niet streng genoeg zijn en de rechters “te soft?. Tegelijkertijd is tweederde het eens met de stelling dat de rechter in de ogen van de publieke opinie nooit streng genoeg zal straffen. De belangrijkste eigenschappen waarover een goede rechter, volgens de Nederlandse burgers moet beschikken, zijn: rechtvaardigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Kortom: Nederlanders willen dat de rechter maatwerk kan bieden in iedere individuele zaak maar streng straft als het misdrijven betreft.

Open Dag
Het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft over rechtspraak, is vooral gebaseerd op de verslaggeving door de media. Slechts vijf procent van de respondenten kan op basis van eigen ervaring een oordeel geven. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, verwacht dat de recente incidenten, en de negatieve media-aandacht daarover, geen blijvende negatieve invloed zal hebben op het vertrouwen in de rechtspraak. 'Maar wij trekken ons de kritiek wel degelijk aan', zegt Van den Emster. 'Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en de internetsite Rechtspraak.nl maar ook tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op 7 november.'

In opdracht van de Raad voor de rechtspraak heeft Research voor Beleid onderzoek gedaan naar het vertrouwen van burgers in de rechtspraak. Het onderzoek is uitgevoerd onder 835 Nederlanders.

Datum: donderdag 5 november 2009, 15:25
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry