Overzicht van maart 2018

30/03
2018
Was de lentemaand vorig jaar nog een van de allerwarmste sinds 1901, in de nu bijna voorbije eerste lentemaand, was de lente vaak ver te zoeken en leek het geregeld meer winter dan lente. We geven een overzicht.

Koudste maartmaand sinds 2013

Tot en met gisteren (29 maart) lag de gemiddelde temperatuur van deze maand veelal nog onder vijf graden, en lokaal zelfs nog onder vier graden, dat laatste dan in het noorden van het land en met name in het Waddengebied. In deze eeuw verliep alleen maart 2006 vergelijkbaar koud en was het in maart 2013 nog een stuk kouder, toen de laatste decade van de maand zelfs recordkoud verliep. Zo koud zal maart dit jaar niet eindigen, mede dankzij de zachte middag van vandaag, maar veel mensen denken wellicht met weemoed terug naar maart vorig jaar. Toen kende de maand een ronduit warm slot, met op de 31e in de oostelijke helft van het land op veel plaatsen ruim 23 graden!

Meer winter dan lente

De maand begon zeer koud met her en der één of zelfs twee ijsdagen, een bulderende oostelijke wind en ook enige sneeuwval. De kou was al eind februari begonnen en zo was er zelfs sprake van een officiële vorstperiode. Op diverse plaatsen werd er dan ook geschaatst.

Op zondag 4 maart liep de temperatuur abrupt op en werd het ’s middags, na nachtelijke vorst, in het midden en zuiden van het land tussen 10 en (ruim) 13 graden. Daarmee werd echter niet een aanzet gegeven tot een aanhoudende periode met echt lenteweer, al volgden er wel een paar dagen die zeer zacht verliepen voor de tijd van het jaar. Op 11 en 12 maart werd lokaal de 15 graden overschreden, maar een paar dagen later draaide de wind terug naar het oostnoordoosten en stroomde er opnieuw (zeer) koude lucht binnen. Op zaterdag 17 maart bleef het overdag vriezen en kon er in (delen van) Gelderland, Overijssel en Flevoland een zeer late ijsdag worden genoteerd. Dat lukte in De Bilt net niet, met een maximum van 0,0 graden, gemeten om middernacht. Die maximumtemperatuur betekende in ieder geval wel een datumrecord. Het bleef een paar dagen zeer koud, waarbij de wind langs de Wadden soms lokaal stormkracht bereikte uit het oosten, en er vooral in het westen en zuiden ook sneeuw viel, wat daar het winterplaatje compleet maakte.

Na de 20e was de ergste kou wel uit de lucht, al kwam het in sommige nachten nog wel tot wat vorst. Het is veelbetekenend dat maart méér vorstdagen heeft opgeleverd dan december en januari bij elkaar opgeteld! Zelfs in Vlissingen lag het kwik in zeven nachten beneden het vriespunt, in het (noord)oosten werd het dubbele aantal bereikt.

Wispelturig qua hoeveelheid neerslag en zonneschijn

Vooral qua neerslag is maart een wispelturige maand. Lange tijd was maart een van de droogste maanden van het jaar, maar gedurende het laatste kwart van de vorige eeuw kwamen er een aantal zeer natte maartmaanden voor, die het gemiddelde zeer fors opkrikten. In deze eeuw werd het aantal droge maartmaanden opnieuw een stuk talrijker, waardoor het droge beeld van weleer zich ietwat heeft hersteld. Dit keer is in tweederde van het land de maand tamelijk droog verlopen met grofweg tussen 35 en 60 mm neerslag, maar het zuidwesten was een stuk natter. In Zeeuws-Vlaanderen is lokaal meer dan honderd mm neerslag gevallen. Het is al zeker dat in Vlissingen deze maand de op één na natste van deze eeuw zal zijn, achter maart 2008 met 108 mm.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zuidwesthoek van ons land (tezamen met Zuid-Limburg) ook somber is verlopen. In zowel Vlissingen als Beek moeten we terug naar 2001 om een maartmaand met minder zonuren aan te treffen. Die was in de laatste plaats met 61,9 uren wel meteen een héél stuk somberder.

Geen fraai paasweekeinde

Ligt de temperatuur vanmiddag in delen van het land wél op een lenteachtig peil, die lijn wordt dit paasweekeinde niet doorgetrokken. Na nieuwe regen later vanavond en komende nacht, staat de zaterdag in het teken van veel bewolking en een aantal buien. Op eerste paasdag draait de wind naar het noorden en is het ronduit koud, met maximumtemperaturen tussen 5 en 8 graden. Daarbij hangt er opnieuw veel bewolking en blijft het niet droog. De opklaringen komen juist in de nacht naar tweede paasdag, maar dan kan het in de koude lucht lokaal tot lichte vorst komen en aan de grond gaat het dan op veel plekken vriezen. Op tweede paasdag dringt er vanuit het zuiden zachtere lucht op, maar dat gaat gepaard met bewolking en… regen. Kortom, bezien door een lentebril, zal Pasen 2018 zeker niet in positieve zin in de herinnering blijven hangen.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Mscha, eigen archief.

Datum: vrijdag 30 maart 2018, 13:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Beek, De Bilt, Flevoland, Gelderland, Groningen, Leek, Limburg, Overijssel, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry