Poolhamster net noord van ons

29/03
2018
De Siberische hamster die we vorige week omschreven, is nét niet bij ons gearriveerd. Dit poolknaagdier is ongeveer 100-150 kilometer ten noorden van ons uitgekomen en vandaar dat het vandaag wit is in Noord-Duitsland en Denemarken.

Deze winterse neerslag komt voort uit hetzelfde front dat bij ons gisteren langdurige regenval veroorzaakte. Aan de achterzijde stroomde al behoorlijk koude lucht binnen, met in het noorden van ons land gisteravond her en der wat natte sneeuw. Meer niet. Bij het noordwaarts trekken kwam deze storing in dermate koudere lucht terecht dat de regenval in sneeuwval transformeerde. De activiteit ervan was bovendien nog flink.

Onzekerheden
We beschreven de Siberische hamster eerder op deze website, met daarbij de aantekening dat de diverse rekenmodellen wel onzekerheden lieten zien over de exacte locatie waar de hamster zou binnenschuiven. De hoofdberekening van het Europese model liet de kou, in de verwachting van vorige week vrijdag, pal over Nederland heen schuiven. In de runs daarna werd het geheel al geleidelijk iets noordelijker berekend. De uiteindelijke waarnemingen laten zien dat de koude lucht over Denemarken en delen van Noord-Duitsland ligt. Op de schaal waarop wij keken, en voor wat betreft de periode waarin we vooruit blikten, is dat helemaal niet zo’n groot verschil. Maar het is wel het verschil tussen een voluit witte wereld en winterse perikelen of een gure maartdag.

Noord-Duitsland wit
Uit ons eigen land kwamen gisteravond enkele waarnemingen binnen van natte sneeuw. De noordelijke provincies meldden op diverse plekken sneeuwval, bijvoorbeeld Jannes Wiersma in Roodeschool. Terwijl het front noordwaarts trok, kwam deze in koudere lucht terecht en niet ver van de Groningse grens begon het dan ook al serieus te sneeuwen. Vanochtend vroeg meldden Wangerland en Bockhorn, in de buurt van Bremerhaven, 2 tot 5 centimeter aan sneeuwdek. Nog verder oostwaarts zie je de sneeuwdikten oplopen. Zeker in de regio ten noorden van Hamburg (Sleeswijk-Holstein) ligt er een dik pak: 7 tot 15 centimeter. Een brede kuststrook oostwaarts, richting Polen (Mecklenburg-Voorpommeren), komt lokaal zelfs tot 18 centimeter.

Denemarken
Het zuiden van Denemarken kwam met name gedurende de donderdagochtend in de sneeuwval terecht. Gedurende de middag en avond blijft het doorsneeuwen en valt er voornamelijk in de zuidelijke helft van Denemarken zo’n 5 tot 10 centimeter. De Denen vertoeven dus voluit in de winter, op deze late maartdag. Vannacht trekt de sneeuwval oostwaarts weg omdat het front in activiteit afneemt en het sturende lagedrukgebied oostwaarts doortrekt. Aangezien aan de achterzijde van die lagedrukkern de wind naar het noorden draait, kan er een klein vleugje van die kou ook weer ons land insijpelen. Wie weet ziet iemand morgen een natte sneeuwvlok tijdens een bui.

Bronnen: MeteoGroup, diverse webcams.

Datum: donderdag 29 maart 2018, 12:29
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, Hamburg, Noordelijke, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry