Marinekazerne Vlissingen gesloten (video)

28/03
2018
Bijna een halve eeuw geleden werd de Marinekazerne Vlissingen in gebruik genomen met het hijsen van de vaderlandse 3-kleur. Vandaag werd de locatie gesloten. Op deze plek verrijst de komende jaren de Michiel Adriaanszoon de Ruyter-kazerne voor de mariniers. Zo blijft de eeuwenoude band tussen Vlissingen en de marine behouden.

Archieffoto december 2016: Nachtelijke operatie tijdens de oefening Lowlands op de Marinekazerne Vlissingen.

Het kazernecomplex betekende destijds een flinke verandering. Marinepersoneel hoefde niet langer op wachtschepen te verblijven die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Vlissingse havens lagen. De marinekazerne bood onderdak aan zo’n 300 personen.

De huidige commandant van de kazerne luitenant-ter-zee der 1e klasse Eric Veldhuizen: “De kazerne was, na Den Helder, het belangrijkste steunpunt voor de marine. Met in vredestijd een verzorgende taak en een thuishaven voor het flottielje mijnbestrijdingsvaartuigen en de Duik en Demonteergroep. In oorlogstijd ondersteunde de kazerne alle NAVO-schepen met een operationele taak op of bij de Schelde. Hiertoe was zelfs een schuilkelder gebouwd, berekend op 630 personen die er in geval van een atoomaanval ruim een week in konden verblijven.”

Download deze video

???content.videoblock.download.webm.title???

Video | 28-03-2018 | 0:52 | webm | 35.1 MB MB

MP4-video

Video | 28-03-2018 | 0:52 | mp4 | 10.4 MB MB

Geen leegstand

Vanwege een terugloop in nieuwbouw en reparatie van marineschepen werden er steeds minder scheepsbemanningen gelegerd. Van leegstand is echter nooit sprake geweest. Zo fungeerde de kazerne als een uitvalsbasis voor oefeningen en andere activiteiten. Denk aan jaarlijkse herdenkingen, het gastheerschap van de Ronde van Walcheren en de startbijeenkomst van de zeiltocht Vlissingen-Chatham.

Buitgemaakte lading

Ook hoofd Maritieme Ondersteuning kaptitein-ter-zee Gerrit Nijenhuis refereerde bij de sluiting aan de sterke en historische band tussen Vlissingen en de marine. Hij dook zelfs nog wat dieper de geschiedenis in. “Onze band dateert al uit de 16e eeuw toen er hier nog een tijdje een Prijzenhof was gevestigd. In dat Prijzenhof werd de lading van buitgemaakte schepen door de Admiraliteit aan de meestbiedende verkocht.”

Datum: woensdag 28 maart 2018, 16:22
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry