Hoe is het een datalek om de namen van personeel in je metadata te laten staan?

20/03
2018
De Autoriteit Persoonsgegevens, waarbij bedrijven datalekken verplicht moeten melden, heeft zelf per ongeluk de namen van werknemers openbaar gemaakt. Dat gniffelde Nu.nl en heel wat meer media naar aanleiding van de ontdekking van onderzoeker Mischa van Geelen van beveiligingsbedrijf NFIR. Die had gezien dat namen van personeel te vinden was in de metadata van zo’n 800 pdf-documenten, terwijl beleid van de AP is om geen namen van individuele medewerkers naar buiten toe te communiceren. Ohooh de juf laat een scheetje, en het doet ook wat knullig aan natuurlijk om op die manier namen te lekken, maar is dit nu werkelijk iets om je druk over te maken?

Natuurlijk zijn namen van personeelsleden persoonsgegevens. Daar moet je als werkgever dus zorgvuldig mee omgaan, en lijsten van medewerkers zomaar aan derden geven of op internet zetten lijkt me niet echt de bedoeling. Als het toch gebeurt, zou ik echter wel moeite hebben met de conclusie dat dit dús een meldwaardig datalek is. Als er meer bij staat, zoals salaris of andere gevoelige zaken, dan zonder meer, maar alléén een naam? Welke negatieve gevolgen ondervindt iemand van de onthulling dat hij bij organisatie X werkt?

Helemaal heb ik er moeite mee omdat het hier gaat over de naam van de ambtenaar die beleidsdocument Y heeft geschreven bij organisatie X. Natuurlijk kan het beleid zijn van de AP om die niet te publiceren, maar daarmee is het nog niet automatisch een noemenswaardig datalek dat die gegevens tóch op straat komen. Volgens mij is het doodnormaal dat bij publicaties van bedrijven de namen van de werknemer(s) in kwestie genoemd wordt (en afhankelijk van hoe je de Auteurswet leest, is het zelfs een récht van de werknemer), dus daarmee zie ik niet hoe het onrechtmatig is. Laat staan dus meldplichtwaardig.

Maar goed, het was even leuk lachen. Ik neem aan dat al die bedrijven zelf keurig datalekbeleid hebben en ondertussen AVG compliant zijn?

Arnoud

Het bericht Hoe is het een datalek om de namen van personeel in je metadata te laten staan? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 20 maart 2018, 08:18
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry