Mogen loonstroken onder de AVG nog gewoon per e-mail als pdf?

19/03
2018
Een lezer vroeg me:

Als administratiekantoor verzorgen wij onder meer salarisadministratie voor medewerkers. De loonstroken sturen wij dan per mail met in de bijlage de pdf met de informatie. Mogen we dit onder de AVG blijven doen, of moeten we het versleutelen of op een portaal aanbieden?

Onder de AVG gaat er veel veranderen, maar specifiek waar het gaat om beveiliging blijven de regels in de kern gelijk. Je moet als bedrijf zorgen voor “adequate” oftewel gewoon goede beveiliging bij alles dat je doet met persoonsgegevens.

De AVG eist vooral duidelijkheid, vastgelegd in beleid. Er moet dus vastgelegd zijn welke beveiligingskeuzes zijn gemaakt en waarom dit zorgt voor het gewenste niveau van beveiliging.

E-mail is daarbij een heikel punt. Het is het meestgebruikte medium om informatie van A naar B te transporteren, maar een erg veilig medium is het van zichzelf niet. Goed beveiligingsbeleid heeft dus ook een sectie over e-mail en regelt daarin wat wanneer mag worden gemaild, wanneer encryptie moet worden gebruikt en wanneer een ander, veiliger kanaal moet worden ingezet.

FinanciĆ«le gegevens zoals salarisstroken vind ik relatief kwetsbaar en daar moet dus extra aandacht voor veiligheid bij komen. Dit per mail sturen zou ik alleen acceptabel vinden als de wederpartij daar zelf om vraagt (zoals een particulier die per mail vraagt om een financieel advies) maar een `gedwongen’ situatie (je werkgever laat je loonstroken per mail versturen, zonder te vragen) zou ik er meer moeite mee hebben.

Specifiek bij loonstroken geldt nog dat de werknemer er uitdrukkelijk mee ingestemd moet hebben. Dat mag in de arbeidsovereenkomst of later zijn gebeurd. Als daarbij is gezegd dat dit per mail gebeurt, dan denk ik dat dit ook wel door de beugel kan. Als werkgever zul je dus wel moeten nagaan of je personeel kan overzien waar ze voor tekenen als ze hier ja op zeggen, en afgedwongen toestemming kan natuurlijk niet door de beugel.

Encryptie of de zaken via een beveiligd portaal aanbieden zijn goede alternatieven. Hun nadeel is wel dat het technisch complexer wordt en dat je dan weer moet nadenken over beheersing van de wachtwoorden.

Arnoud

Het bericht Mogen loonstroken onder de AVG nog gewoon per e-mail als pdf? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 19 maart 2018, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry