Langzaam minder koud, maar nog geen lentetemperaturen

18/03
2018
Komende week gaat de ergste kou uit de lucht, maar ronduit zacht lenteweer wordt het nog niet. Bovendien is het vrij wisselvallig. En hoe gaat het 'stemweer' er woensdag uit zien?

Vaarwel Russisch beertje
Het Russisch beertje of little beast from the beast zoals ik de opmerkelijke kou van dit weekend onlangs benoemde, is eigenlijk al weg. We zien namelijk de ergste bovenluchtkou nabij Ierland terug deze zondagmiddag. Hiermee begint echter nog niet meteen de lente! De wind is tot en met morgen (maandag) nog noordoostelijk en voert nog altijd voor de tijd van het jaar behoorlijk koude lucht aan. De dagen erna wordt het wel minder koud, maar middagtemperaturen dik boven de 10 graden zitten er komende week niet in. Bovendien wordt het vrij wisselvallig.

Lokaal matige vorst, even windchill tot -12 graden
In de nacht naar maandag en maandagochtend vroeg is het kouder dan afgelopen nacht. Dit komt doordat de wind iets minder stevig is en het (vrij) helder is. Het wordt zeker niet windstil. Her en der gaat het dan ook nipt matig vriezen, tot rond -6 graden. Elders wordt het 3 tot 5 graden onder nul. Met deze negatieve temperaturen begint ook maandagochtend vroeg. De noordoostenwind is dan nog steeds duidelijk voelbaar, met 3-5 Beaufort boven land en aan zee 6 Beaufort. Dit levert gevoelstemperaturen op van -8 tot -12 graden rond 7 uur. Om 10 uur zal het aanvoelen als veelal -6 tot -9 graden en om 13 uur wordt de windchill naar verwachting -2 tot -5 graden. De luchttemperatuur gaat dan naar 3 tot 5 graden in de plus met daarbij de 'warme' maartzon die uitbundig schijnt. Vervolgens hebben we in de late middag en in de avond bij (verder) afnemende wind gevoelstemperaturen tot ongeveer -7 graden, maar in het uiterste noorden rond -1.

Een beetje 'nachtelijke' winterse neerslag
In de avond is het ook nog helder en mede hierdoor gaat het al snel weer vriezen. De laagste temperaturen worden in het zuidoosten verwacht, tot rond -4 graden. In het noorden arriveert later die avond en vooral in de nacht naar dinsdag een front met wolkenvelden en een beetje winterse neerslag. De wind gaat bijdraaien naar het noorden. Aan de grond wordt er minder koude lucht aangevoerd. Hierdoor loopt de temperatuur iets op. Ja, neerslag, want dit kan wat regen, sneeuw maar ook regen zijn die op koude grond valt - ijzel. Kortom, het kan (plaatselijk) glad worden. Dinsdagochtend vroeg verlaat deze lichte neerslag snel het zuiden van het land, waarna het overdag breed opklaart, vanuit het noorden wordt het zonnig. De wind is dan noordelijk met 3-5 Beaufort. Het wordt in de middag 6 tot 8 graden. In de avond gaat het vervolgens weer vriezen, maar wat zachtere lucht is daarna onderweg vanuit het westen.

Lente-equinox
Dinsdag is ook de eerste dag van de lente op de gewone kalender, op onze weerkalender is het vanaf 1 maart al lente. Het rekent voor ons makkelijker om gelijke begin- en einddata voor de seizoenen aan te houden. Net als bij het begin van de astronomische herfst is bij het begin van de astronomische lente de zogeheten equinox van toepassing. Dit is het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit gebeurt dus 2x per jaar. De equinoxen worden ook wel lente-equinox en herfstequinox genoemd. De lente-equinox is dit jaar dinsdag 20 maart om 17.15 uur. Dan begint, op het noordelijk halfrond, dus de lente. Dag en nacht duren even lang.

Stemweer
Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen plus het referendum omtrent de zogeheten sleepwet. Het is dan vrij wisselvallig weer en niet meer zo koud. Het stemmen of niet stemmen hangt ook van het weer af. Dit liet een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit 2011 zien. Zo is 10 millimeter regen 'goed' voor 0,5% minder stemmers. Ook de zonuren spelen een rol. De vergelijking tussen verkiezingsdagen met 100% zon, en verkiezingsdagen met 0% zon leverde een verschil van 1,5% in stemmers op. De zon maakt dus nog meer verschil dan de regen. Ook heeft de daglichtperiode invloed. Hoe langer het licht is, des te meer mensen nog gaan stemmen. Verschillen van 0,5 tot 1,5% lijkt heel weinig, maar soms kan het toch net het verschil uit maken tussen die éne cruciale zetel meer of minder. Woensdag wordt geen 100% zonnige maar ook geen dag met 10 mm regen. Op dit moment is er in de ochtend de meeste bewoling met wat regen, in de middag vanaf zee (veel) zonneschijn. De wind is naar het westen gedraaid en zwak tot matig. De temperatuur stijgt weer tot rond 7 graden. In de nacht naar donderdag hebben we waarschijnlijk geen vorst meer. Overdag wordt het rond 8 graden met wolkenvelden en misschien wat regen.

Tot eind april kan het vriezen en sneeuwen
Wordt het hierna dan (veel) zachter lenteweer? Nou, dat is nog maar de vraag. Voor de periode van de laatste week van maart tot en met eerste Paasdag zien we in de nieuwste temperatuurpluim wel enkele pieken tot (iets) boven de 10 graden, maar ook genoeg dalen al geldt dit laatste vooral voor de nachttemperaturen. In deze fase van de lente zijn grote dag- en nachtverschillen heel gewoon. In een heldere rustige nacht kan het zeker bij aanvoer van frisse of koude lucht nog vriezen, terwijl het midden op de dag dan 10 graden of warmer kan worden. Maar in dezelfde pluim zien we juist in de nadagen van maart en zondag 1 april - eerste paasdag dit jaar - weer een lichte daling van alle temperaturen. De kans op een derde veel te koude fase van de lente, van flinke betekenis, is echter zeer klein. Tot ver in april kan het nog vriezen (in de nachten) en ook sneeuwen. Zo is 5 april 1911 voor Maastricht de meeste late ijsdag in het winterhalfjaar ooit. Het werd toen -0,5 graad! Veel recenter voorbeeld met nog winterse perikelen in april, zelfs eind april (!), is 26 april 2016. Die (vroege) ochtend viel er onder meer in Drenthe sneeuw. Zie de foto uit Beilen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: zondag 18 maart 2018, 13:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Gelderland, Ierland, Limburg, Maastricht, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry