Kouderecords worden verpulverd

17/03
2018
Op veel plaatsen is het vandaag een ijsdag, een dag waarop de temperatuur het hele etmaal onder het vriespunt blijft steken. En dat halverwege maart! Dat maakt het een bijzonder weekend. Sneeuw komt wel vaker voor in deze tijd van het jaar, maar de kou maakt het vrij uniek. En dan hebben we ook nog eens een windkracht 8 tot 9 op de Waddeneilanden! De gevoelstemperatuur ligt dan ook op circa -10 graden.

Afgelopen week konden we nog spreken van een lentegevoel. Vorige week zaterdag werd het zelfs 15 graden in De Bilt! Dat is nu in één klap omgeslagen. Er waait een noordoostenwind die koude lucht aanvoert. Aangezien het heel fors waait, is die diepvrieskou ook in een sneltreinvaart onze kant opgekomen. Gisteravond heeft de koude lucht uiteindelijk het hele land veroverd, waardoor we vandaag overal rond of net onder het vriespunt blijven steken.

Gevoelstemperaturen van -10 tot -12 graden
De snelheid van de wind zorgt er dus voor dat we in een rap tempo zo’n enorme temperatuursval hebben. Gisteren werd het in Zeeland nog 10 tot 12 graden. Vanmiddag blijven we daar steken op nul graden. En die nul graden in combinatie met een windkracht 5-6 geeft gevoelstemperaturen van circa -10 graden. Op de Waddeneilanden is het nog een stuk erger. Daar waait een windkracht 8, vanochtend kwam het er zelfs kortstondig tot een windkracht 9. Dat soort windsnelheden zorgen voor een snijdende kou, waarbij je liever binnen blijft.

IJsdag?
Zo laat in het jaar zoveel kou, dat is uitzonderlijk. De kou is gisteravond en afgelopen nacht binnengesijpelt. Dat houdt in dat het rond middernacht minder koud was, dan nu. Afgelopen nacht was het op veel plaatsen nog net boven het vriespunt, waardoor bijvoorbeeld De Bilt vandaag geen ijsdag krijgt. Vrijwel alle weerstations ten oosten en noordoosten van De Bilt maken daar wel nog kans op.

Uitzonderlijke late ijsdag Oost-Nederland
Mocht het tot een ijsdag komen voor bijvoorbeeld Deelen, dan is dat zeer uitzonderlijk. Er is nog nooit zo laat in het seizoen een ijsdag gemeten in Deelen, de laatste ijsdag daar ooit gemeten is op 12 maart geweest, in 2013. Ook weerstations Hupsel en Twenthe zijn kanshebbers. Ook daar was de laatste ijsdag ooit gemeten op 12 maart in 2013. Met de laatste ijsdag ooit gemeten, bedoelen we uiteraard zo laat mogelijk in de winter. Dus ook voor Hupsel en Twenthe is het mogelijk dat ze daar records gaan verbreken.

Waar is de sneeuw gebleven?
Er is afgelopen nacht minder sneeuw gevallen dan gedacht. Je zag gisteravond op de radarbeelden heel duidelijk de storing verpieteren. Vanochtend sneeuwde het nog her en der, vooral in Zeeland sneeuwde het af en toe nog even wat meer door.Geleidelijk zakt de neerslag naar België weg en krijgen we in de loop van vanmiddag en vanavond op steeds meer plaatsen droog weer. Vooral aan de zuidgrens zal het nog wel even duren voordat het daar droog wordt.

Zon
Na een koude start van de dag breekt morgen vanuit het noorden op steeds meer plaatsen de zon goed door. De noordelijke helft van het land krijgt een stralend zonnige zondag. Het midden van het land heeft waarschijnlijk ook een flink zonnige middag. En het zuiden, vooral Zuid-Limburg, zal eerst nog te maken hebben met dikkere bewolking en mogelijk een verdwaalde vlok sneeuw. Maar ook daar breekt in de loop van de middag de zon door. Het wordt maximaal 0 graden op Terschelling tot 2 graden in Brabant, bij nog steeds een koude noordoostenwind.

Lente op komst?
Begin volgende week klimmen te temperaturen al snel op. Maar om het nou meteen lenteweer te noemen... Maandag verloopt zonovergoten bij 4 graden. Dinsdag is er een mix van zonnige perioden en wolkenvelden bij 7 graden. Tegen het einde van de week zitten we dan op een graad of 10, vrijwel de norm voor de tijd van het jaar. Daar krijgen we wel een paar buien voor terug!

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 17 maart 2018, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Friesland, Limburg, Noordelijke, Terschelling, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry