Hoeveel gaat er vallen?

16/03
2018
Er is de laatste dagen al veel over geschreven in deze rubriek en het zit ook al vrij lang duidelijk in de weerkaarten: het naderende winterweer. In grote lijnen komen de verschillende weermodellen steeds redelijk met elkaar overeen, maar de details blijven in dit soort situaties altijd lastig. Waar gaat het sneeuwen en hoeveel valt er nou precies? Maar ook de timing van de aanvoer van koude lucht is van belang, want dit bepaalt mede wanneer de regen over zal gaan in (natte) sneeuw.

De grote lijnen zijn het afgelopen etmaal vrijwel niet veranderd. Er ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië en dit ontwikkelt zich komend weekend nog iets verder en zakt dan ook wat meer naar het zuidwesten. De kern van het hogedrukgebied lijkt vanaf middernacht boven zuidelijk Noorwegen te liggen en beweegt vanaf de nacht naar zondag westwaarts, om vervolgens net ten noorden van de Britse Eilanden uit te komen. Lagere luchtdruk bevindt zich vooral ten zuiden van ons en wij zitten er dus eigenlijk precies tussenin. Omdat beide druksystemen steeds meer naar elkaar toe bewegen, steekt er bij ons een straffe, zeer koude oostenwind op, waarna de Russische beer weer los is. De details verschillen van berekening tot berekening echter nogal, dus dagelijks stellen we iets bij.

Vanuit het noorden kouder
Vrijdag liggen er nog twee storingen over ons land. De meest zuidelijke wind neemt nog vrij zachte lucht met zich mee en daarmee wordt het in het uiterste zuiden van het land nog een graad of 10. De neerslag valt daar dan ook in de vorm van regen. Het meer noordelijk gelegen front is de begrenzing van de nog zachte lucht in het zuiden en de ijskoude lucht vanuit Scandinavië. De temperatuur laat vrijdag als eerste in het noorden van het land dan ook een dalende lijn zien. De dag begon daar met temperaturen rond een graad of 4 en gedurende de dag kwam het kwik steeds lager uit. In de loop van de nacht daalt het kwik daar echter pas onder nul en dan volgt ook de rest van het land snel.

Sneeuwval
Ook hoger in de atmosfeer sijpelt vrijdag steeds koudere lucht onze omgeving in, waarna de regen in het noorden vrijdagmiddag al af en toe over ging in vooral nog wat natte sneeuw. Later in de middag en vooral vanavond trekt het front steeds verder zuidwaarts en komt dan op basis van de laatste berekeningen in een ‘horizontale’ lijn over het midden van het land te liggen. Grofweg van Noord-Holland tot Twente en de Achterhoek, met daar vrijdagavond regionaal sneeuwval. Er valt maximaal 1 à 2 centimeter, met zeer lokaal misschien een uitschieter tot 3 of 4 centimeter. Dit laatste heeft echter vooral ook te maken met de wind, want die waait stevig vanuit het oosten en verstuift de sneeuw dus wat. Op de Waddeneilanden is de wind soms stormachtig (windkracht 8) en komen ook zware windstoten voor, maar ook in de rest van het land waait het fors.

Beetje aanwitten
Pas vannacht arriveert het front boven de zuidelijke provincies, maar tegelijkertijd lijkt het geheel dan wat af te zwakken. De hoeveelheden sneeuw zijn daar dan ook niet heel groot; regionaal een centimeter en dat kan tot met een oostelijke wind tot in de kustregio’s het geval zijn. Her en der zal het ook daar dus een beetje aanwitten.

Gevoelstemperatuur
Zaterdagochtend trekt het front via het zuiden het land uit en is het de rest van de dag meest droog, met vooral in het noorden geleidelijk wat zon. Het is snijdend koud, met veelal lichte vorst en nog steeds een stevige oostenwind. De gevoelstemperatuur ligt ‘s ochtends dan ook tussen -10 en -14 graden en ook ’s middags blijft het koud, met op sommige plekken dan nog steeds een graadje vorst. Als de temperatuur het gehele etmaal onder het vriespunt blijft, spreken we van een ijsdag en lokaal is dat zaterdag dus mogelijk.

Matige vorst
Zaterdagavond en in de nacht naar zondag breiden de opklaringen vanuit het noorden zich ook verder uit naar het zuiden en ondanks nog steeds flink wat wind gaat het dan vooral in het oosten en noordoosten matig vriezen. Op de koudste plekken kan het dan -7 graden worden. Ook zondag is het nog koud, maar met een inmiddels best sterke zon zo halverwege maart, komt de temperatuur op veel plaatsen toch 1 of 2 graden boven nul uit. Het waait nog steeds stevig door, maar er is daarbij wel flink wat ruimte voor de zon en het is droog. In de nacht naar maandag vriest het in bijna het hele land matig en volgens de laatste inzichten hebben we de ergste kou dan weer gehad. Vooral overdag komen de temperaturen dan weer ruim boven nul uit. In de nachten vriest het nog licht.

Start lente
In de nacht naar woensdag 21 maart – de eerste dag van het lenteseizoen – vriest het ook nog licht en daarna wordt het iets minder koud. Overdag komen de dubbele cijfers dan weer in zicht en ook de nachten verlopen over het algemeen vorstvrij, maar of dit ook echt de laatste vorst van dit voorjaar zal zijn is nog de vraag. Ook in april en zelfs nog in mei kan het namelijk nog best koud worden!

Datum: vrijdag 16 maart 2018, 12:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry