Artificial intelligence is eigenlijk gewoon maar mensenwerk

16/03
2018
Het stiekeme verhaal achter artificial intelligence: eigenlijk drijft het volledig op mensenkracht, aldus de Indian Express. Al die AI-systemen moeten leren wat wat is, en daarvoor is vooralsnog een heleboel mensenkracht nodig: in foto’s omcirkelen wat een chihuahua is en wat een muffin, teksten labelen als positief of negatief of aangeven of een actie terecht genomen is. Al dit labelen of taggen blijkt een steeds groter deel van thuiswerken en extra inkomsten in landen als India of Venezuela te worden. Interessant weetje of essentieel voor de toekomst van AI?

Artificial intelligence of iets specifieker machine learning is het vakgebied waarbij een computer op basis van een heleboel voorbeelden leert algemene regels te formuleren en daarmee weer conclusies te trekken. Dit is te onderscheiden in twee categorieën, supervised en unsupervised, waarbij het supervised learning momenteel het populairst is. Hierbij geef je de computer een hoop geclassificeerde voorbeelden (goed/fout, hond/cake, tumor/gezwel, rood/oranje/groen) waarna hij gaat zoeken naar onderscheidende kenmerken. Op basis van die kenmerken kan hij dan nieuwe voorbeelden interpreteren en daar een uitspraak over doen.

Er zijn ook andere manieren om van data te leren. Bij unsupervised learning verzint de computer zelf combinaties en clusters. Je hebt dan geen labels meer nodig. Nadeel is dan weer wel dat je niet op voorhand kunt inprogrammeren wat met welke cluster moet gebeuren – je weet immers niet wat er precies in zit.

Het is natuurlijk een gigantische berg werk om al die labeltjes in te typen, dus het verrast me niet dat dat massaal wordt uitbesteed aan lagelonenwerkers. Per labeltje betaalt het natuurlijk erg weinig, maar als je een paar dagen stevig doorwerkt dan kan het toch een leuke extra inkomstenbron zijn. En het lijkt betrouwbaarder dan oude publieke datasets gebruiken waar ik recent over blogde.

Maar het houdt natuurlijk wel een stevig risico in dat de toegevoegde labels toch een bepaalde onderliggende bias bevatten, hét grote probleem bij machine learning. Want mensen die je zo min mogelijk geld betaalt, hebben vooral een stimulus om zo veel mogelijk labels te plakken in plaats van de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen. Dat lijkt me een fundamentele zorg bij het gebruik van dit soort systemen. Het is natuurlijk voor een deel op te lossen, bijvoorbeeld door meerdere mensen dezelfde data te laten labelen en alleen identieke labels te gebruiken, maar ideaal is ook dat niet.

Arnoud

Het bericht Artificial intelligence is eigenlijk gewoon maar mensenwerk verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 16 maart 2018, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: India, Venezuela

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry