Late ijsdag en sneeuwpoppen in Limburg

15/03
2018
Wat het was gisteren heerlijk, terrassen in de zon en uit de wind zaten ineens vol. Genieten van de voorjaarszon. Iedereen is helemaal klaar met de winter, en toch komt ie even terug…Niet alleen bij ons maar ook elders in Europa.

Mini Beast front he East

The Mini Beast from the East, zoals de Engelsen de koude-uitbraak noemen veroorzaakt daar zondag weer sneeuw en chaos. Ook bij onze oosterburen gaat het morgen sneeuwen. Het Sauerland wordt bedolven onder een dik pak sneeuw, op sommige plaatsen valt er 20 centimeter. Ook in de Eifel en in de Ardennen valt er genoeg sneeuw om de lange latten nog een keertje onder te binden.

Mini sneeuwpop

En bij ons… kunnen we in het weekeinde van 17 en 18 maart nog een keer een sneeuwpop maken? De kou komt uit het oosten, transportkou en begint vrijdagmiddag binnen te lekken, het eerst in Groningen. Daar zal rond het middaguur een mengelmoes vallen van regen en natte sneeuw. Tijdens de afgelopen week is het ondergrond weer flink opgewarmd. De kletsnatte sneeuw geeft dan ook geen aanleiding tot gladheid. Winterse neerslag zal zich vrijdagavond langzaam naar het zuidwesten uitbreiden. Omdat de aangevoerde lucht steeds kouder wordt, ook in de onderste lagen van de atmosfeer gaat de neerslag rond zonsondergang op steeds meer plaatsen over in echte sneeuw en kan het in Twente en in de Achterhoek al een beetje wit worden. Hoewel de sneeuw op een warme grond valt en nog geen aanleiding zal geven tot grootschalige gladheid, gaan veel mensen wel langzamer rijden en kunnen er daardoor toch files ontstaan. De neerslagzone trekt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag verder zuidwaarts. De neerslagactiviteit neemt in het westen en midden van het land echter af, waardoor het daar niet of nauwelijks tot een sneeuwdekje zal komen. In het oosten en zuidoosten kan er wel wat sneeuw vallen, in Limburg zelfs een vrij lange periode. Daar kan dan ook zaterdagavond een sneeuwdekje van 3 tot 5 centimeter worden gemeten, voldoende om een mini sneeuwpopje te maken. Ook de Waddeneilanden krijgen een witte veeg mee. Met de stevige oostenwind ontstaan er boven het Noordzeewater sneeuwbuitjes die Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog weer wit zullen kleuren.

Hoe koud wordt het?

En dan wordt het ook nog eens gevoelig kouder… De nacht zaterdag is de eerste vorstnacht met lichte en in het noordoosten op een enkele plaats al matige vorst. Zaterdag overdag komt het kwik op de meeste plaatsen maar net iets boven het vriespunt uit. Als de temperatuur onder het vriespunt blijft, hebben we op 17 maart een ijsdag. Dat is bijzonder, maar niet uniek. Op 24 maart 2013 kwam de temperatuur ook niet boven het vriespunt. De kou kwam toen ook vanuit het oosten. De kans op een ijsdag zo laat in het seizoen is klein vanwege de sterker wordende zon. Als het bewolkt is, is de kans dat de temperatuur niet boven het vriespunt komt groter.

IJsdag in Maastricht?

Limburg blijft waarschijnlijk zaterdag onder een dikke wolkendeken liggen waaruit tot in de namiddag nog een vlokje sneeuw kan vallen en maakt de beste kansen op een ijsdag. De laatste keer dan Limburg een ijsdag had in maart was op 13 maart 2013. Als het kwik in Maastricht zaterdag in de min blijft, is dat sowieso een dagrecord. Het record staat nu nog op 1.6 graden in 1985. Overigens staat de laatste ijsdag in Maastricht op 5 april in 1911. Toen bleef het kwik een halve graad onder het vriespunt steken.

Gevoelstemperaturen

Tijdens de koudegolf begin maart was het vooral de stevige oostenwind die het voor het gevoel zo koud maakte. Gevoelstemperaturen tot -18 werden berekend volgens de JAG/TI-methode. In het weekeinde staat ook nu een straffe oostenwind te waaien, matig tot vrij krachtig boven land, windkracht 4 of 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Zaterdag overdag ligt de gevoelstemperatuur rond -7 of -8 graden. Het koudste moment is zondagochtend. Op de thermometer vriest het 3 tot 8 graden. In combinatie met de stevige oostenwind voelt het aan alsof het 12 of 13 graden vriest. De nacht naar maandag is op de thermometer nog iets kouder, maar dan neemt de wind af.

Hoe lang duurt de kou?

Datum: donderdag 15 maart 2018, 11:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ameland, Friesland, Groningen, Limburg, Maastricht, Schiermonnikoog, Terschelling

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry