Tropische cycloon voor Australische oostkust

13/03
Na de regionale overstromingen in het noorden van de Australische regio Queensland door zware moessonregens, maakt nu de zuidoostkust van dezelfde regio zich op voor de komst van Tropische cycloon Linda. De cycloon neemt niet extreem veel regen met zich mee, maar vooral veel wind en in combinatie met hoogwater resulteert dat in zeer hoge golven langs de kust bij o.a. Brisbane.

Terwijl wij ons in Nederland opmaken voor een volgende winterse periode, ontwikkelde zich boven de Koraalzee tussen Australië en Nieuw-Caledonië de afgelopen dagen een tropische storm. Eerder vandaag nog slechts storm nummer 13 genaamd, maar inmiddels nog wat verder aangesterkt, heet de tropische cycloon nu Linda. De cycloon gaat gepaard met gemiddelde windsnelheden tot bijna 90 kilometer per uur en windstoten tot rond 100 kilometer per uur.

Hoge golven
Tropische cycloon Linda ligt nog ruim 1000 kilometer voor de Australische oostkust, maar het geheel beweegt nu zuidwestwaarts en trekt vooral donderdag en vrijdag vrijwel parallel aan de kustlijn naar het zuiden. De cycloon blijft naar verwachting echter op zo’n 300 kilometer afstand van het vasteland en dus vooral boven op zee. Toch gelden voor met name woensdag en donderdag waarschuwingen langs de zuidoostkust van Queensland in verband met de hoge golven die door de cycloon ontstaan. De Australische meteorologische dienst waarschuwt voor gevaarlijke tot 4,5 meter hoge golven langs de door surfers zeer geliefde oostkust van Fraser Island en de Sunshine Coast.

Neerslag valt mee
Qua neerslag zal het meevallen, want het zwaarste regengebied blijft ruim boven zee, maar toch kunnen de kustregio’s nabij Brisbane zich opmaken voor een paar verspreide pittige buien, die lokaal alsnog veel regen kunnen loslaten. De wat lager gelegen gebieden moeten daar dan ook rekening houden met eventuele wateroverlast en overstromingen. De overheid heeft voor de zekerheid al zo’n 3000 zandzakken klaarstaan. Richting het weekend zwakt cycloon Linda af en wordt dan een reguliere depressie, die geleidelijk naar Nieuw-Zeeland trekt, zonder grote gevolgen aldaar.

Oppassen voor krokodillen
Eerder deze maand kwam het in normaalgesproken vrij droge noorden van Queensland al tot talrijke overstromingen door hardnekkige en zware moessonregens. Wekenlange regen maakte dat enkele rivieren buiten hun oevers traden. In de regio Winton viel binnen 24 uur bijna 102 millimeter regen en dat is een kwart van de hoeveelheid die er normaal in een heel jaar valt. Het is er nu tijdelijk wat droger, maar volgende week wordt in die regio opnieuw veel regen verwacht. De waarschuwingen daar bestaan nu vooral uit het oppassen voor bijvoorbeeld gevaarlijke dieren die nu tevoorschijn komen, waaronder slangen, spinnen en zelfs krokodillen.

Bij ons overgang naar winterweer
Ook in ons land staat er deze week bijzonder weer op het menu. We zien een snelle overgang van lenteachtig weer met middagtemperaturen in de dubbele cijfers, naar op de valreep van deze winter nog een volop winterse periode. Met een oostenwind wordt vanaf vrijdag steeds koudere lucht aangevoerd en vrijdagmiddag kunnen we regionaal al wat sneeuw verwachten.

Sneeuw
Ook vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag sneeuwt het af en toe, met de grootste hoeveelheden waarschijnlijk in de zuidoostelijke helft van het land, lokaal enkele centimeters. Zaterdagochtend blijft het nog even door sneeuwen, maar in de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog, met maximumtemperaturen rond het vriespunt en een snijdend koude oostelijke wind.

Matige vorst
In de nacht naar zondag wordt het vrij helder en kan het regionaal matig vriezen. Zondag overdag komt de zon er fraai bij, maar het blijft koud met ook dan middagtemperaturen rond het vriespunt. Ook in de nacht komt het op basis van de laatste berekeningen vooral landinwaarts weer tot matige vorst. De nachten daarna vriest het met opklaringen nog licht.

Datum: dinsdag 13 maart 2018, 11:44
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Australi, Brisbane, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry