Russisch beertje op komst, mogelijk met sneeuw!

12/03
Op de astronomische kalender is het nog winter en dat gaan we merken ook. Volgens de nieuwste weerkaarten komt het broertje van de eerste Russische beer ;-) er in de nacht naar zaterdag aan.

Denk je dat de lente nu echt begonnen is (dat zullen ongetwijfeld de padden ook denken...), zo wordt het deze maandagmiddag landinwaarts 15 graden, moeten uiteindelijk toch nog weer winterjas, sjaals, mutsen, handschoenen en winterbanden er aan te pas komen!

Morgen is het al fris, maar nog niet koud. En woensdag en donderdag gaat de middagtemperatuur alweer op avontuur tot boven de 10 graden. Althans, op grote schaal maar niet overal. In het uiterste noorden en zeker dus ook op de Wadden zal het kwik weer onder de 10 graden blijven. Hierbij is het woensdag helemaal droog met (wat) zonneschijn. Maar vrijdag nadert 'de' koude lucht; het Russisch beertje dient zich aan. In het Engels 'the little beast from the east' :-)

Deze vrieslucht lijkt wat minder koud te zijn dan de vorige Russische beer, vandaar de naam 'beertje' maar toch. Een snijdende oostenwind brengt dan vrieskou tot in de lage landen, in de nacht naar zaterdag, en dit gaat mogelijk met een sneeuwzone gepaard! Dat het op de gewone kalender nog gewoon winter is, zullen we merken ook!

Vrij zeker

Ook omdat we het hebben over een verwachting voor meer dan dan 3 dagen vooruit, is er nu nog enige onzekerheid over deze ontwikkeling. Garantie tot de voordeur, zeg maar...De hoofdberekening, de operationele run, is zeker voor zaterdag 1 van de koudste berekeningen van het totaalpakket van 50 berekeningen die worden weergegeven in de inmiddels bekende pluim. Deze gaat zelfs voor een ijsdag op zaterdag 17 maart. Mocht het precies die datum inderdaad de hele dag blijven vriezen, dan zal dat voor het landelijk weerstation De Bilt een DATUMrecord opleveren. Maar ook andere 'lijnen' gaan in de run van afgelopen nacht voor veel te koud weer voor de tijd van het jaar. Slechts 1 lijntje presteert het om 11 graden te berekenen zaterdagmiddag 17 maart. Zo lijkt deze verwachting vrij zeker. Hier hoort overigens ook sneeuw bij. Maar of het een pak sneeuw wordt, is in dit stadium nog niet goed aan te geven. Waarschijnlijk valt de neerslag vooral in de nacht en ochtend. Maar ook precieze timing van neerslag is op dit moment lastig aan te geven. Hoe dan ook, de hoofdberekening laat wel degelijk sneeuw van enige betekenis zien, zie de illustratie. Dit wordt met een snijdende oostenwind over het land geblazen. Na die extreem koude zaterdag wordt het de dagen erna vermoedelijk wat minder koud, maar fraai en zacht lenteweer is dan niet in zicht. Zo vanaf het begin van de astronomische lente (dinsdag 20 maart) kan de temperatuur zich voorzichtig gaan herstellen, dan gaat of is het Russisch beertje weer weg.

Wordt vervolgd!

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 12 maart 2018, 11:38
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry