Het weer in Wie de Mol land Georgië

11/03
3.2 miljoen mensen keken gisterenavond naar de spannende ontknoping van Wie is de Mol? Afgelopen weken speelde de serie zich af in het voor velen onbekende land Georgië. We keken naar de molstreken van Jan Versteegh in de hoofdstad Tbilisi en zagen we deelnemers paragliden van een van de hoogste bergen van de Kaukasus. Maar waar ligt Georgië? En wat voor weer is het er?

Verliefd

Georgië grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en de Zwarte Zee. Vanuit Amsterdam vlieg je in iets meer da 4 uur naar Tbilisi. Je kunt er ook (zoals ondergetekende) zelf naar toe rijden. Dan moet je wel de tijd nemen. Ik reisde in de zomer van 2010 samen met mijn gezin en mijn buren door de Alpen, Bulgarije en Turkije naar dit prachtige land en werd op slag verliefd op de mensen, de natuur en het klimaat. De Georgische bevolking zijn vriendelijk en ontzettend gastvrij. Omdat er in dit nog onbekende land nog maar weinig campings zijn hebben we vaak bij mensen thuis overnacht in eeuwenoude dorpjes met Georgisch-Orthodoxe kloosters en kerken die vaak op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Georgië is geen groot land, ongeveer net zo groot als Nederland en België bij elkaar. Op korte afstand van elkaar kun je naar bergen die hoger zijn dan de Alpen, naar halfwoestijnen en naar subtropische stranden. De natuur en het landschap in Georgië zijn veelzijdig, maar ook het klimaat.

Bergtoppen van meer dan 5000 meter

Door de grote hoogteverschillen van zeeniveau tot meer dan vijfduizend meter kent Georgië een grote klimatologische variatie. Het noorden, de grens met Rusland, wordt begrensd door het Kaukasusgebergte met bergtoppen met meer dan 5 kilometer zoals de Elbrus (5642m), Kazbegi (5033m) aan het eind van de Georgian Military Highway, Sjchara (5068m) en Dzjangha (5058m). De winters zijn koud, maar de hoge bergen zorgen er voor dat zeer strenge vorst uit Centraal-Rusland wordt tegengehouden. Ook op dit moment zijn vanuit de ruimte de prachtige besneeuwde toppen van de Kaukasus te zien en kun je op diverse plaatsen wintersporten. De bekendste wintersportgebieden zijn Gudauri en Bakuriani, maar sinds kort ook in Mestia in de provincie Svanetie. Daar is in 2016 een geheel nieuw skiresort geopend. Door de geïsoleerde ligging van deze regio lijkt het alsof de tijd hier heeft stil gestaan. De vierkante torens die je in heel de vallei tegenkomen staan er al vanaf de Middeleeuwen .De winters duren lang, maar liefst 9 maanden per jaar ligt er op de toppen sneeuw. In de zomer is het heerlijk toeven in de bergen. Als het in de grote steden zoals Tbilisi te warm wordt, blijft het in de bergen koeler met 20 graden en zijn de beekjes, waar het smeltwater in wordt afgevoerd ijskoud.

Zee- en gematigd landklimaat

In de lagergelegen delen van Georgië verlopen de winters aanzienlijk minder koud. Transportkou uit het noorden uit Rusland wordt tegengehouden door de Kaukasus. Bovendien wordt het weer beïnvloed door de zeewatertemperaturen van de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. West-Georgië ligt aan de Zwarte Zee op zeeniveau. In het laagland heerst een warm, maar ook vochtig klimaat. De vegetatie is subtropisch. Langs de boulevard van de meest bekende badplaats Batoemi staan palmen en Eucalyptusbomen. De winters zijn over het algemeen zacht en nat, in de zomer kan men op de stranden genieten van de zon en waait er soms een frisse zeewind vanaf de Zwarte Zee. Oost-Georgië bestaat uit laagland en half-woestijnlandschappen. Het is er veel droger, goed te zien aan de vegetatie. De winters zijn kouder met vorst, de zomers warm. In Tbilisi, wordt het in juli en augustus gemiddeld 30 graden, maar zijn temperaturen van 35 graden en zelfs tot boven de 40 graden geen uitzondering. Als je Tbilisi of de halfwoestijnen in het zuiden op de grens van Armenië wilt bezoeken, kun je het best in het voor- en najaar gaan als het niet zo heet is.

Margot Ribberink, foto’s Wendy Kaptein.

Datum: zondag 11 maart 2018, 12:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Azerbeidzjan, Bergen, Bulgarije, Buren, Gelderland, Georgi, Limburg, Noord-Holland, Rusland, Tbilisi, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry