Dooimist

08/03
2018
We hebben al een reeks dagen gehad waarop de temperatuur in de dubbele cijfers terechtkwam. Toch zijn er nog steeds ijsresten te zien. De vorstperiode, die afgelopen weekend tot een einde kwam, heeft zijn sporen nagelaten. Een ijslaag van 10 centimeter dik is nu eenmaal niet in een paar dagen verdwenen. Vooral op schaduwplaatsen is het een langzaam smeltproces.

De Waddeneilanden en het IJsselmeer lagen vol met ijsschotsen. Ook op de Oosterschelde waren er plaatsen waar op grote schaal ijsschotsen zich ophoopten. Door de straffe oostenwind schoven de ijsschotsen over elkaar en kreeg je op sommige plaatsen te maken met kruiend ijs.

Mist na een vorstperiode
Sinds afgelopen weekend hebben we al te maken met de aanvoer van vrij zachte lucht. De zachte lucht die binnenkomt, strijkt over het dooiende ijs. De lucht koelt af. Koudere lucht kan minder vocht bevatten, terwijl boven dat dooiende ijs juist heel veel vocht voor handen is! Zo vindt er condensatie plaats. En kan er gemakkelijk mist ontstaan. Dit type mist noemen we ook wel dooimist.

Wind en mist
Vanochtend vroeg waaide er een volle windkracht 4, af en toe tippend aan een windkracht 5, in het noorden van het land. Normaalgesproken veroorzaakt een stevige wind, dat de mistdruppeltjes uit elkaar geblazen worden. Zo kun je normaliter wel stellen dat mist onmogelijk is, wanneer het flink waait. Vanochtend zagen we echter het tegengestelde. In het noorden bevindt zich nog het meeste ijs, dat nog steeds aan het dooien is. De stevige wind blies zachte lucht over de ijsresten en dat veroorzaakte dooimist. De zichtwaarden liepen zelfs terug naar circa 150 meter. Dan spreken we van dichte mist. Een bijzondere situatie, veroorzaakt door de vorstperiode van vorige week.

Dooicondensatie
De dooimist ontstaat vanwege de condensatie boven het koude ijs. Die condensatie komt echter ook voor boven koude grond. Er zit natuurlijk nog veel kou in de bodem. Daardoor zien we dat er gemakkelijk condensatie optreedt, waardoor de grond nat is. Vooral op schaduwplekken, waar de bodem nog niet echt door de zon heeft kunnen opwarmen, zijn bijvoorbeeld vaak de klinkers nat.

Van winterkou naar lentetemperaturen
We gaan deze weken van het ene uiterste naar het andere. De zuidelijke stroming wordt namelijk steeds dieper, waardoor lucht van zuidelijk Europa richting onze omgeving komt. De temperaturen lopen dan ook flink op. Vrijdag zitten we op een graad of 10 maximaal, terwijl het zaterdag op grote schaal 16 graden wordt. Lokaal kan het dan in Limburg zelfs 17 graden worden.

Bron: MeteoGroup, ons weerkanaal

Datum: donderdag 8 maart 2018, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry