Op naar 16 graden!

07/03
2018
Na een verrassend koud einde van de winter zijn veel mensen toe aan de lente. Toen zondag de kou naar het noorden werd verdreven en de temperatuur in Maastricht naar ruim 13 graden steeg, kon de winterjas uit op het terras. Ook de afgelopen dagen was het zacht. Op veel plaatsen kwam het kwik weer in de dubbele cijfers. Alleen op de Wadden liet de kou zich minder gemakkelijk verdringen. Er liggen nog steeds smeltende ijsschotsen in de Waddenzee en op het IJsselmeer. De komende dagen wordt het met 8 of 9 graden iets minder zacht. In het weekeinde piekt de temperatuur weer. In Limburg kan het zaterdag 16 graden worden.

Regen

De komende dagen verlopen iets minder zacht en wisselvallig. Een storing trekt vanmiddag vanuit het zuiden over ons land met een beetje regen. De neerslag is buiig van karakter. De meeste neerslag zal in Zeeland vallen, 4 tot 5 mm (een halve emmer per vierkante meter). Morgen trekt een volgende storing over ons land. Vooral in de ochtend zijn er weer perioden met (buiige) regen. In de middag wordt het vanuit het westen droog en kan de zon even doorbreken. De regen is welkom. Na de kletsnatte december en januari ging de kraan dicht. Februari verliep niet alleen uitzonderlijk zonnig, maar ook droog. Gemiddeld viel er 23 mm neerslag, tegen 55 mm normaal. De regen viel vooral tijdens de eerst week van februari, daarna brak een langdurig droge periode aan.

Brandgevaar

Tijdens de afgelopen weken kwam het meermalen tot bos- en veenbranden, o.a. in Gelderland en Brabant. Bosbranden door droogte zijn normaal in het voorjaar en de zomer, maar niet in de winter. De brandweer heeft de afgelopen week vanuit de lucht de droge gebieden in de gaten gehouden. Met door de stevige oostenwinden was het risico op snelle uitbreiding van een brand groot. Inmiddels is de wind afgenomen en komt er dus regen aan. De vliegtuigjes van de brandweer staan weer aan de grond.

Natuur in lentestemming

Nu de vorst uit de grond verdwijnt kunnen boeren het land weer op. Ook de natuur is in lente-stemming. De fysiologische ontwikkeling van planten is weer op gang gekomen. Dit proces was door de matige tot strenge vorst in de afgelopen winterse periode tot stilstand gekomen. Vooral door de steeds sterker wordende maartzon komen voorjaarsplanten weer snel in bloei. Als de temperaturen ‘s nachts weer in de plus komen, zullen sommige bomen weer stuifmeel gaan produceren, met name de Els. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de Els zullen dat tijdens droge en zonnige momenten weer gaan merken en kunnen hooikoortsachtige klachten krijgen.

Vorstschade

Hoewel het koude weer in ons land niet lang duurde, heeft de vorstperiode met minimumtemperaturen van -5 tot -10 graden waarschijnlijk flinke schade veroorzaakt aan gazon en weilanden. Op sommige plaatsen is het gras helemaal bruin. De schade wordt niet alleen veroorzaakt door de vorst afgelopen week. Oktober verliep zeer zacht waardoor het gras nog bleef doorgroeien en er op sommige plaatsen heel laat in het jaar nog werd gemaaid. Ook tijdens de eerste twee wintermaanden december en januari was het zacht. In januari kwam de temperatuur zelfs boven de 10 graden waardoor het gras heel vroeg in het jaar weer begon te groeien. Daarna volgende de korte, maar wel flink koude periode eind februari/begin maart. De plotselinge overgang van zacht naar koud is niet gunstig geweest voor het gras. De meeste nachten verliepen met matige vorst (tussen de -5 en -10 graden). Maar vlak bij de grond waar het gras groeit, werd het veel kouder en kwam het tot strenge vorst (temperaturen tussen -10 en -15 graden). Bovendien was er sprake van ‘kale vorst’, zonder sneeuwbedekking. Sneeuw zorgt voor een isolerend laagje op het gras waardoor schade beperkt blijft. De schade aan de graslanden heeft een bijkomend positief effect voor weidevogels. Aangezien de eerste maaidatum waarschijnlijk wat later zal vallen, is er meer tijd is om eieren te leggen en jongen groot te brengen.

Eerste kievietsei

De kieviet, een van de meest kwetsbare weidevogels in ons land kan daarvan profiteren. Het wachten is op het eerste ei. Vorig jaar werd het eerste kievietsei op 9 maart gevonden. De verwachting is dat het eerste kievietsei dit jaar iets later wordt gevonden. Ecologen uit Friesland hebben zelfs een precieze dag en tijd berekent, namelijk volgende week donderdag 15 maart tussen elf en twaalf uur in de ochtend. Deze ei-verwachting is mede gebaseerd op de verwachte temperaturen tijdens de komende dagen en nachten.

Pest from the West

De regenfronten van vandaag en morgen hangen aan een lagedrukgebied boven Schotland. Vrijdag zien we een nieuwe actieve depressie op de weerkaart verschijnen die vanaf de Atlantische Oceaan via de Golf van Biskaje richting het Kanaal zal trekken. In Engeland wordt deze raddraaier “Pest from the West”. Na het “Beast from he East” met afgelopen week koud weer en enorme sneeuwval langs de oostkust, moet de UK zich komend weekeinde op veel regen voorbereiden en krijgt de zuidwestkust mogelijk op maandag met veel wind te maken.

16 graden

In ons land brengen fronten van de Atlantische depressie ook regen. Vrijdag blijft het droog, zaterdag en zondag kan dagelijks 5 mmm vallen. Een bijkomend effect is dat aan de voorzijde van de depressie een zuidelijke stroming tot stond komt die zeer zachte, van oorsprong subtropische lucht aanvoert. In deze luchtsoort kan het vrijdag met zon in het midden en zuiden 10 of 11 graden worden. Na passage van een warmtefront kan het zaterdag en zondag in het midden van het land 13 of 14 graden worden en wordt het in het zuidoosten van het land 15 of zelfs 16 graden.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Nature Today, Pollennieuws, Leeuwarder Courant

Datum: woensdag 7 maart 2018, 11:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Friesland, Gelderland, Limburg, Maastricht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry