Wie gaat er nou zijn NDA’s in de blockchain stoppen?

02/03
2018
Powered by AI and blockchain, het nieuwe boek van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek? Nee, de tagline van het World NDA project van het Global Legal Blockchain Consortium, blockchainprovider Integra en AI-leverancier IBM. Het project heeft als doel “the reduction of burden, cost, and risk associated with the current NDA lifecycle”, wat kennelijk betekent dat je je geheimhoudingscontracten makkelijker beheert en overziet als je ze in de blockchain hangt. Voor mij is het duidelijk, de blockchain is nu écht een hype geworden.

Ik blijf het moeilijk door marketingreutel heen te komen, maar als ik het goed begrijp dan is het idee dat je metadata van je geheimhoudingscontracten (NDA’s) in de blockchain stopt, bijvoorbeeld de namen van partijen en de datum van tekenen. Dan kan daar achteraf geen discussie over zijn. Tevens stop je de NDA zelf in de AI van IBM, waarna die kan adviseren over hoe handig het was om die te tekenen. (“Welcome IBM, seriously” zegt NDA Lynn.)

Het kennelijke idee is dat je daar makkelijk informatie in terug kunt vinden en dat er geen discussie kan zijn over de vastgelegde zaken. Wat ik dus niet snap, is waarom dat een probleem is – ik ken weinig tot geen zaken waarbij de discussie was “hadden wij nou een NDA of niet” dan wel “stond mijn naam daar onder”. Het gaat eigenlijk altijd over de inhoud en scope – valt wat hier is gebeurd onder de NDA, en in hoeverre ben ik daar voor aansprakelijk.

En ja, het klopt dat vrijwel ieder bedrijf er een zootje van maakt in hoe ze met NDA’s omgaan. Veel meer dan andere contracten; waar een beetje service agreement nog wel netjes een approvaltraject doorgaat en wordt geadministreerd inclusief alert op het verlengmoment, heb je mazzel als iemand de getekende NDA nog terug kan vinden in zijn Sent Mail van drie jaar geleden. Het is immers een fire-and-forget documentje, je moet het tekenen en daarna kun je praten. Ik heb alleen serieuze twijfels bij het idee dat je het oplost door een nieuw administratief systeem. Als men het niet in het oude officiële systeem stopt, waarom dan wel in de AI Blockchain?

Het ligt vast aan mij maar ik begrijp niet hoe dit een oplossing is.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 2 maart 2018, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry