It giet oan!

27/02
2018
Hoewel het ijs door zon en wind de afgelopen dagen niet zo hard aangroeide zoals ijspluimen vorige week suggereerden, kan er op sommige ijsbanen geschaatst worden. Grote plassen en vaarten zijn nog lang niet dichtgevroren en dat komt er ook niet van. Voor een marathon op een natuurijsbaan heb je minstens 3 cm ijs nodig. In Arnhem en in Haaksbergen lag vanochtend de vereiste ijsdikte. IJsmeesters kijken niet alleen naar de ijsdikte, maar ook naar de kwaliteit van het ijs en dunne plekken. Rond het middaguur is beslist dat morgen, op de laatste dag van de meteorologische winter, de eerste marathon op natuurijs wordt geschaatst op de ijsbaan in Haakbergen; ’t geet vedan...

Koudste lucht uit Siberië

Morgen en donderdag trekt de koudste lucht uit Siberië over ons land. Komende nacht gaat het weer matig vriezen, een graad of 5. In het zuidoosten worden de laagste temperaturen gehaald, -9 en op een enkele plaats -10 graden, strenge vorst. In de noordelijke provincies wordt het minder koud omdat daar nog wolkenvelden voorkomen waaruit lokaal wat lichte sneeuw kan vallen.

Laatste winterdag ijsdag, mogelijk koude record

Morgen, de laatste dag van de meteorologische winter is de koudste dag van de hele winter. Op de thermometer blijft de temperatuur op de meeste plaatsen de hele dag onder het vriespunt steken, in Zeeland rond -1 graad, in Groningen en op de Waddeneilanden -5 graden. Het wordt een landelijke ijsdag. Mogelijk dat in de Bilt een koude-dagrecord wordt gehaald. Indien de maximumtemperatuur onder de -1.6 graden blijft steken is het kouder dan op 28 februari 1904.

IJzig koude wind

De eerste marathon op natuurijs wordt morgen geschaatst onder ijzige omstandigheden. In de tweede helft van de nacht en woensdagochtend gaat de oostenwind flink toenemen en wordt matig, kracht 4 boven land en vrij krachtig, kracht 5 op het IJsselmeer en aan zee. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur nog veel lager. Morgenmiddag voelt het aan alsof het 10 graden vriest. Door de aanvoer van droge lucht zullen er vrijwel geen wolken aanwezig zijn. De steeds krachtiger wordende zon zal het ijs in de loop van de ochtend en middag wel aantasten.

Bitterkoude start meteorologische lente

De nacht naar donderdag, de eerste nacht van de meteorologische lente, 1 maart is de allerkoudste in deze koude periode. Ondanks de stevig doorstaande oostenwind gaat het in het noorden en oosten van het land op veel plaatsen streng vriezen, -10 of -11 graden. In het midden en zuiden gaat het matig vriezen, -8 graden. Door de ijzig koude oostenwind die in de loop van donderdagochtend zelf nog verder toeneemt tot vrij krachtig, windkracht 5 boven land en krachtig op het IJsselmeer en op zee, windkracht 6 en voelt het donderdagochtend alsof het 16 graden vriest. In het noordoosten en oosten voelt het aan alsof het 17 of 18 graden vriest. Donderdag overdag blijft het vriezen, op de Wadden 4 graden en wordt de eerste lentedag een ijsdag. In het zuiden komt de temperatuur wel even boven het vriespunt. Op nadering van een dooifront boven Frankrijk neemt in de loop van de dag vanuit het zuiden de (hoge) bewolking toe.

Koude vrijdag met sneeuw in sneeuw in Zeeland en Limburg

Ook vrijdag is een koude dag, vooral in noorden van het land met ’s nachts lokaal strenge vorst. Vrijdag overdag blijft het in het noorden vriezen en kan wederom een ijsdag worden bijgetekend. Op nadering van het dooifront wordt de bewolking in de loop van de dag vanuit het zuiden dikker en gaat het in de middag in Zeeland en Limburg een beetje sneeuwen.

Zondag in het zuiden +8 graden?

Het dooifront trekt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag verder naar het noorden, maar verpieterd. De kou laat zich niet zo maar verdrijven, ook in deze nacht gaat het vriezen, in het midden en noorden van het land 5 of 6 graden. Ook zaterdag overdag is koud, vooral in het noorden waar de temperaturen waarschijnlijk ook dan niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. In het zuiden is de kou er af en wordt het 3 of 4 graden. In de nacht naar zondag trekt een volgend dooifront over ons land met regen of natte sneeuw. Na passage van het front stroomt op zondag voelbaar zachtere lucht naar het zuiden van het land met temperaturen rond 7 of 8 graden. In het noorden blijft het koud met op de Wadden een graad of 3.

Hoe lang duurt de schaatspret?

De kou laat zich vooral in het noorden niet zo gemakkelijk verdrijven. Op het ontstane ijs, dat wellicht de komende nachten nog iets dikker gaat worden, hoewel het wel flink waait, kan tot met zaterdagochtend worden geschaatst.

Bron: MeteoGroup, weerkanaal

Datum: dinsdag 27 februari 2018, 12:19
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, De Bilt, Frankrijk, Gelderland, Groningen, Haaksbergen, Limburg, Noordelijke, Overijssel, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry