IJskoude start meteorologische lente en sneeuwbuien op de Wadden

25/02
2018
De beer is los. Het was al koud, vandaag stroomt vanuit het oosten nog koudere Russische lucht binnen. De transportkou is vooral overdag voelbaar, de komende dagen komt de temperatuur overdag amper boven het vriespunt uit. Door de stevige wind voelt het nog veel kouder aan. Vooral donderdagochtend, 1 maart, het begin van de meteorologische lente is ijskoud met gevoelstemperaturen rond -17 graden! Het zonnige karakter verdwijnt, de komende dagen trekken vanaf de Oostzee wolkenvelden binnen, waaruit vooral op de Waddeneilanden een beetje sneeuw kan vallen.

Gevoelstemperatuur

Gisteren stond er ook al een stevige wind. Door de wind voelt het veel kouder aan dan de thermometer aangeeft. Warmteverlies drukken we uit in een gevoelswaarde van de temperatuur: de gevoelstemperatuur. Daarbij gebruiken we de in Canada ontwikkelde JAG/TI methode. Deze methode is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. De JAG/TI index staat dicht bij de menselijke ervaring van warmteverlies. De gevoelstemperatuur geldt voor een gezond, volwassen en wandelend persoon van gemiddelde lengte, gerekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. De zon speelt geen rol in de berekeningsmethode. Maar bij zonnig weer voelt het minder koud aan dan de berekende gevoelstemperatuur doet vermoeden. Ook wanneer je met de wind in de rug wandelt, voelt het minder koud aan. Je kunt in bovenstaande tabel als je weet hoe hard het waait en hoe koud het is, zelf de gevoelstemperatuur uitrekenen.

Code geel

Als de gevoelstemperatuur lager wordt dan -15 graden geeft het KNMI een waarschuwing uit, code geel. Bij een gevoelstemperatuur onder de -10 graden kunnen na enkele uren verschijnsel van onderkoeling optreden. Gevoelstemperaturen onder de -15 graden kunnen na een uur koudeletsel opleveren. Een temperatuur onder de -20 graden geeft na een half uur, ook bij goed afgedichte winterkleding al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen. Deze zondagmiddag waait er een matige oostenwind, kracht 4 en komt de temperatuur even een graadje boven het vriespunt uit. De gevoelstemperatuur ligt vanmiddag rond -5 graden. Morgenochtend waait het matig, kracht 3 tot 4 en vriest het 5 of 6 graden. De gevoelstemperatuur ligt als u naar school of werk gaat rond -11 graden. Dinsdagochtend is het op de thermometer kouder, -8 of -9 graden, maar omdat er iets minder wind staat voelt het even koud aan als op maandagochtend en voelt het in de middag aan alsof het 3 of 4 graden vriest. De koudste dagen zijn woensdag en donderdag, de laatste dag van de meteorologische winter en de eerste dag van de meteorologische lente. Met een aantrekkende oostenwind, kracht 4 tot 5, voelt het woensdagochtend aan alsof het 12 tot 13 graden vriest, in de middag ligt de gevoelstemperatuur rond -9 of -10 graden. Donderdagochtend is de allerkoudste. Op de thermometer zien we op sommige plaatsen strenge vorst, -10 graden. Door de stevige oostenwind komt de gevoelstemperatuur dan onder de -15 graden, -17 tot -18 graden en kun je als te lang buiten best verschijnselen van onderkoeling krijgen.

Sneeuwbuitjes

Het is niet alleen ijskoud de komende dagen, maar er kan ook een beetje sneeuw vallen. Boven de Oostzee ontwikkelen zich mede door de ijskoude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer sneeuwbuien die via het noorden van Duitsland naar ons land trekken. De lucht boven Nederland is echter zo droog dat de meeste neerslag sublimeert voordat het de grond bereikt. Wellicht wordt het op de Wadden; Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog wel een beetje wit. Ook de komende dagen blijven vooral de Wadden gevoelig voor sneeuwbuitjes. Als dat een tijdje doorgaat en er een keer een mooi straatje met buien precies over de Wadden trekt, krijgt het uiterste noorden een mooie witte afsluiting van de meteorologische winter.

Schaatsijs

Op ondergelopen weilanden en betonbanen kan op sommige plaatsen al worden geschaatst. De komende dagen en nachten wordt het nog kouder en zal het ijs wellicht aangroeien. De stevige oostenwind is echter nadelig voor de vorming van schaatsijs. Op grote plassen en vaarten ligt nog helemaal geen ijs en dat gaat er door de wind ook niet van komen.

Einde kou in zicht?

Volgens de nieuwste berekeningen van het ECMWF model is een einde van deze winterse periode in zicht. Depressies ten westen van ons op de Oceaan doen vrijdag een poging met zachte lucht het vasteland van Europa te veroveren met fronten via Frankrijk België naar ons land. Zo’n dooiaanval gaat waarschijnlijk gepaard met sneeuw, niet alleen op de Wadden, maar ook elders in ons land. Daarna heeft het operationele model van het ECMWF (de rode lijn in de pluimgrafiek) de lente in zijn bol en berekent (als enige) volgende week zondag een temperatuur van +13 graden! Kijkend naar de pluim zien we dat het operationele model van het ECMWF op dit moment nog een eenling is met lente-temperaturen. Het merendeel van de berekeningen gaat wel voor minder koud weer, maar zijn niet zo zacht als het operationele model van het ECMWF.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, weerkanaal

Datum: zondag 25 februari 2018, 12:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ameland, Canada, Duitsland, Frankrijk, Friesland, Schiermonnikoog, Terschelling

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry