Sneeuwstorm in Amerikaanse Midwest

10/02
Voor wat betreft serieus winterweer zijn Canada en de noordelijke delen van de Verenigde Staten heel wat gewend, maar de ene sneeuwstorm is natuurlijk de andere niet. Vrijdag was vooral de Amerikaanse Midwest in de ban van sneeuwstorm Mateo. In grote steden zoals Detroit en Chicago viel vrijdag al veel sneeuw en er komt in het weekend nog het één en ander bij.

Zoals vaker, stroomde er vrijdag, rondom een hogedrukgebied dat met de kern boven de Amerikaanse staat Montana ligt, zeer koude lucht vanuit Canada het noorden en noordoosten van de Verenigde Staten in, met daar op grote schaal strenge vorst. Regionaal kwam het er tot -20 graden.

Zuiden warm
Het zuiden en zuidoosten van Amerika zijn daarentegen juist relatief warm. Warme en vrij vochtige lucht vanuit het Caribisch gebied over de Golf van Mexico resulteert in zuidelijke staten als Texas en Louisiana lokaal in zomerse waarden, tussen 25 en zelfs 30 graden in. Iets noordelijker is het minder warm, maar ook daar warmt het overdag op veel plaatsen op naar 15 tot soms 20 graden.

Koude vs. warme lucht
Die koude lucht vanuit het noorden botste vrijdag als het ware op die warme, vochtige lucht vanuit het zuiden. Door het erg grote temperatuurverschil ontstond een actieve storing van honderden kilometers lang, die ook dit weekend nog winters weer brengt.

Twee fronten in één
Meteorologisch gezien zijn het eigenlijk twee verschillende fronten die elkaar op de voet volgen, maar de Amerikaanse weerdiensten hebben er voor het gemak één langgerekte storing van gemaakt, ofwel ‘snowstorm Mateo’. Het front strekt zich uit van het noorden van Texas tot over het zuiden van de Great Lakes en verder tot in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten.

Sneeuwval
Een vrij grote regio heeft op het eerste deel van de storm inmiddels al ruim 20 centimeter sneeuw gehad, waaronder ook de miljoenenstad Chicago, en lokaal meer. In delen van de staat Montana viel binnen 30 uur ruim 30 centimeter sneeuw, ofwel een centimeter per uur. Door de vrieskou en grote hoeveelheid sneeuw, in combinatie met ook nog eens een snijdend koude, stevige noordelijke wind, werden veel scholen dicht gehouden en werden op veel luchthavens vluchten geannuleerd.

Risico ijzel
Dit weekend trekt deel 2 van de storm vanuit Canada via de Rocky Mountains oostwaarts over de Central en Northern Plains richting wederom de Midwest en uiteindelijk het noordoosten van de Verenigde Staten. Regionaal kan ook nu weer zo’n 15 centimeter sneeuw vallen, maar dit is nu niet het grootste gevaar. Op de grens van de beide luchtsoorten zit een smalle, maar wederom zeer uitgestrekte gevarenzone, waar de neerslag in regen overgaat en op een bevroren ondergrond valt.

IJzel dus, waardoor het op grote schaal spekglad kan worden. Zaterdag is dit nog slechts een zeer smalle strook, maar vooral zondag is die gevarenzone veel omvangrijker. Er staat nu een waarschuwing uit voor een strook vanaf ongeveer Dallas, Texas, tot over Missouri, Illinois, Indiana, Ohio tot wederom in de uiterste noordoostelijke punt van de Verenigde Staten, de staat Maine.

Datum: zaterdag 10 februari 2018, 13:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Chicago, Dallas, Detroit, Mexico, Noordelijke, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry