Groot deel van Europa vanaf dit weekend in de kou

02/02
2018
Voor de echte winterliefhebbers was de winter van 2017-2018 tot nu toe een teleurstelling. Er zijn een paar koudere momenten geweest, met zelfs ook een mooie laag sneeuw tot in de kustregio’s aan toe, maar het natte, zachte en windrijke weer overheerste toch wel. Nu laten de weerkaarten van de diverse belangrijke weermodellen echter toch iets van winterweer zien en niet alleen bij ons… het overgrote deel van Europa vertoeft de komende tijd in koudere lucht. Vooral hoger in de atmosfeer is het bijzonder koud, met op ongeveer 5 kilometer hoogte vanaf dit weekend op grote schaal waarden tussen -30 en -40 graden. Aan de grond is het gelukkig iets minder koud…

Een stuk minder koud zelfs. En dat heeft alles te maken met de vele bewolking die ook aanwezig is. Ondanks dat vanuit het noorden tot later noordoosten koude lucht Europa wordt ingeblazen, wordt het aan de grond niet bijzonder koud. De aangevoerde lucht is namelijk ook erg vochtig en daardoor is er ook vrij veel bewolking aanwezig. Het wolkenpakket strekt zich uit van de Baltische Staten en Oekraïne tot over de centrale delen van Europa tot in noordelijk Spanje en de Britse Eilanden, en tempert de afkoeling, waardoor het aan de grond niet bijzonder koud gaat worden. Op veel plaatsen komt de maximumtemperatuur net boven nul uit en vooral in de nachten vriest het licht tot matig.

IJsgroei
Wel lijkt de kou een aantal etmalen aan te houden, waardoor er op ondiepere wateren gemakkelijk een (dun) ijslaagje zal ontstaan. Helemaal als in de loop van volgende week de aangevoerde lucht volgens de laatste berekeningen vanuit het zuidoosten droger lijkt te worden en er ook opklaringen zullen zijn, kan dat snel gaan. De nachtelijke afkoeling wordt dan niet meer getemperd, waardoor de temperatuur nog iets verder kan dalen en het op steeds meer plaatsen matig kan gaan vriezen. De koude lucht reikt namelijk tot ruimschoots in Frankrijk, dus als de bij ons aangevoerde lucht vanuit die omgeving gaat komen, blijft het koud. Of het ook echt zo zal gaan lopen, is natuurlijk de vraag. Het is namelijk nog op de relatief lange termijn.

Beetje neerslag
Uit die bewolking valt af en toe wel wat neerslag, maar de hoeveelheden blijven voor een groot deel van Europa beperkt. De neerslag die valt, komt met de eerdergenoemde temperaturen veelal omlaag in de vorm van sneeuw. Niet alleen de Alpen en de noordelijke Pyreneeën worden dan ook voorzien van wat sneeuw, maar ook de wintersportgebieden dichterbij huis, waaronder de Ardennen, de Eifel en het Sauerland. Er valt niet veel, maar met een beetje hulp van sneeuwkanonnen kan er ook daar in beperkte mate gewintersport worden. Er zijn slechts enkele gebieden waar meer sneeuw valt, regionaal tot een halve meter, en dat is in Slowakije, Slovenië en Kroatië. Later worden ook de Franse en de Italiaanse Alpen weer ruimschoots bedeeld, met ook daar tientallen centimeters verse sneeuw.

Pluim
Geen uitbundig winterweer dus volgens deze berekeningen, maar wel iets voor de winterliefhebbers om in de gaten te houden. Als we puur even naar onze eigen omgeving kijken, gaan er volgens de zogeheten pluim (een verzameling van 52 berekeningen van het Europese weermodel ECMWF en enkele hoofdberekeningen van andere weermodellen) toch steeds meer berekeningen voor een wat koudere periode, met dus vooral in de nachten lichte tot mogelijk matige vorst. De afkoeling gaat dit weekend geleidelijk van start en vooral volgende week lijken we dan in koudere lucht te vertoeven.

Grote schaal
Zoals gezegd is het allemaal nog afwachten, maar dit soort weerkaarten hebben we deze winter tot nu toe nog niet gezien en helemaal niet de relatieve kou op zo’n grote schaal. Als dit uitkomt, krijgt namelijk vrijwel heel Europa krijgt te maken met licht winters weer!

Datum: vrijdag 2 februari 2018, 14:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Noordelijke, Slowakije, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry