Volgende week vriesweer?

01/02
2018
Afgelopen week deden modellen al pogingen tot vriesweer in de sprokkelmaand. Vooral de controlerun van het ECMWF ging vrijwel dagelijks voor de periode vanaf 4 februari naar diepvriestemperaturen. Deze virtuele kou wordt mogelijk werkelijkheid, hoewel er nog behoorlijk veel haken en ogen aan de verwachting zitten. Vooral na het weekeinde is een periode met vriesweer mogelijk met temperaturen ’s nachts rond -5 graden. De aangevoerde lucht is echter niet alleen koud, maar ook vochtig. Mogelijk gooien wolken roet in het winters eten...

Winterse bui op 1 februari

Vandaag is februari begonnen met een winterse bui. Hogerop in de atmosfeer is het behoorlijk koud, het vriest het meer dan 30 graden. Door het grote verschil in temperatuur tussen grond en 5 km hoogte ontstaan boven de Noordzee talrijke buien met hagel. In Wageningen hebben we vanochtend ook (smeltende) sneeuw gezien. Een enkele onweersklap is ook gemeld. Maar echt koud is het nog niet. De wind is komt nog steeds uit het westen. Met een aanlandige wind over de Noordzee warmt het overdag toch op naar een graadje of 6. Tijdens een flinke winterse buien met hagel of natte sneeuw kan de temperatuur van het wegdek plaatselijk tot rond het vriespunt dalen en is lokaal gladheid mogelijk.

In Limburg een wit laagje, aan zee stevige wind

Rondom een depressie op de Noordzee naar Denemarken trekkend, schuiven vanavond en vannacht weer nieuwe buien over ons land. Het zijn meestal regenbuien, maar in het oosten en zuidoosten, zeker in de wat hoger gelegen delen van Limburg, kan de neerslag ook in de vorm van (natte) sneeuw vallen en kan het lokaal een beetje wit worden. Daarbij trekt de naar west draaiende wind flink aan en wordt langs de west- en zuidwestkust krachtig of hard met flinke windstoten. Het gaat net niet vriezen, in het oosten daalt de temperatuur naar 1 graad. Ook morgen, vrijdag, trekken winterse buien over ons land. In de loop van de middag en avond trekken de buien naar het zuiden weg en klaart het in het noorden van het land op en is de zon weer te zien. De wind draait naar noordwest en neemt geleidelijk af. Met wederom aanlandige winden wordt het vrijdagmiddag een graad of 6.

Hogedruk

In het weekeinde zien we dat er boven Scandinavië een hogedrukgebied wordt gevormd dat op zondag contact zoekt met het Azoren-hogedrukgebied. Zaterdag waait de wind op veel plaatsen nog van zee en wordt het 3 tot 6 graden. Het is bewolkt en soms valt er nog een winterse bui. Zondag komt draait de wind onder invloed van de hogedrukgebieden naar de noordoosthoek en wordt er koudere lucht aangevoerd. Dat kun je ook zien in de pluimgrafiek met temperaturen op 850 hPa, op 1500 meter hoogte, dalend naar -11 graden op zondag. Omdat de lucht over de Oostzee komt is de lucht vrij vochtig en is er waarschijnlijk veel bewolking aanwezig. Lokaal kan er uit het wolkendek nog een lichte sneeuwbui vallen. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Door de aanvoer van koude lucht gaat het ’s nachts 1 of 3 graden vriezen. Kouder wordt het waarschijnlijk (nog) niet omdat het bewolkt is. Zondag overdag wordt het 2 tot 5 graden.

Na het weekeinde kouder

Maandag wordt de wind zelfs oostelijk, aanlandig, en nog iets kouder. Een sterke oostelijke stroming komt echter niet op gang. Daarvoor is het hogedrukgebied boven Scandinavië niet krachtig genoeg. Waarschijnlijk wordt ook maandag met een zwakke oostelijke stroming vrij vochtige lucht aangevoerd waardoor het ’s nachts niet kouder wordt het -1 of -2 graden. Overdag wordt het niet warmer dan 1 of 2 graden boven het vriespunt. Volgens het operationele model van het ECMWF (rode lijn) en ook volgens het NCEP (blauwe lijn) wordt het dinsdag nog kouder (zie de temperaturen in de grafiek 850hPa, dalend naar -13 graden). Indien de temperatuur in de Bilt de hele dag onder het vriespunt blijft, kunnen we een eerste ijsdag van dit winterseizoen optekenen. Daarna volgen vooral volgens het ECMWF een paar echte vriesnachten waarin het een paar nachten tot matige vorst komt (temperaturen beneden de -5 graden). Dit kan alleen als het opklaart, indien het grijs en bewolkt blijft met mogelijk zelfs een beetje sneeuw, wordt de vorst getemperd. In de bewolkingspluim is de zien dat het vanaf dinsdag mogelijk wel wat meer opklaart.... (gele vlakjes worden groter).

IJs?

Als deze reeks vriesnachten en dag volgende week inderdaad worden gerealiseerd, kan er op ondiepe plasjes en beekjes een dun ijslaagje ontstaan. De ijspluim van het KNMI geeft vanaf volgende week woensdag mogelijkheden. Het operationele model van het ECMWF (de rode lijn) zit aan de koude kant en komt eind volgende week op bijna 4 cm ijs in het midden van het land uit. Er zijn echter ook veel berekeningen die helemaal geen ijs laten ontstaan. Hoe lang het koud blijft in ons land is nu nog niet te zeggen, de kou is er nog niet eens. Wellicht gaat het wel een hele week ’s nachts vriezen. Overdag blijft het noordoosten vrij koud met een graad of 2, in het zuidwesten wordt het 5 of 6 graden.

Datum: donderdag 1 februari 2018, 15:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Denemarken, Gelderland, Limburg, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry