'Je leeft je hobby, en wordt er nog voor betaald ook!'

31/01
2018
Na 32 jaar de eerste werknemer, de bekendste mediameteoroloog en eigenlijk het uithangbord van Meteo Consult en later MeteoGroup te zijn geweest, gaat Reinier van den Berg vandaag weg bij zijn langjarige werkgever. Samen met 4 anderen begeeft hij zich in de wereld van de duurzaamheid. ‘We ruimen de wereld op’, zegt hij, ‘en daar verdienen we geld mee. En met dat geld proberen we de wereld weer een stukje beter te maken’. We blikken terug op de afgelopen 32 jaar in Wageningen en we doen dat aan de hand van 10 vragen.

Je werd weerman. Hoe kwam dat zo?
‘Het kwam door mijn 7 jaar oudere broer Wim. Hij was bang voor onweer. Om hem een beetje van die angst af te helpen, nam mijn vader hem in zijn armen. Samen keken ze naar het onweer. Op dat moment is bij hem de bliksem ingeslagen. Hij raakte helemaal gefascineerd door het weer en werd weeramateur. En op mij werkte dat op de één of andere manier aanstekelijk. Toen ik een jaar of 7 was, begon ik in kindertaal een weerdagboek bij te houden. Eerst stond daar bij voorbeeld ook in hoe laat ik naar bed ging, dat vond ik als kind toen heel belangrijk. Geleidelijk aan werd het serieuzer. Op de bassischool werd mij al eens gevraagd wat ik later wilde worden. Ik zei toen nieuwslezer op TV. Toen ik in Wageningen ging studeren, was mijn broer in Utrecht druk met het weer. De studie meteorologie die hij had gedaan, leek me erg theoretisch, met veel formuletjes en zo. Omdat ik dat niet zag zitten, ben ik Milieu gaan studeren. Gaandeweg de studie, moest ik kiezen tussen Bodem, Water en Lucht en dat werd Lucht. Zo kwam ik toch weer met de meteorologie in aanraking. Voor mijn stage kwam ik bij het RIVM en het KNMI terecht waar ik aan een trajectoriënmodel werkte’.

Hoe kwam Meteo Consult op je pad?
‘Dat gebeurde rond 1985. Mijn broer Wim was in het groepje rond Harry Otten actief dat bezig was Meteo Consult op te richten. Als broekie van 23 woonde ik in De Bilt één van die vergaderingen bij. Nog voor de kerst jaar tekende ik een arbeidsovereenkomst met toen nog Meteo Consult in oprichting. Omdat we al klanten hadden, ben ik op 1 februari 1986 gestart, nog voordat het bedrijf officieel opgericht was. Dat gebeurde op 13 mei in datzelfde jaar. Meteo Consult was een mooi bedrijf. Er werd door supergemotiveerde mensen met kennis en passie aan weersverwachtingen gewerkt. Iedereen ging ervoor. In de beginjaren deden we heel veel samen: delen van de barak schilderen, leidingen ingraven en andere klussen die de beginnende onderneming anders veel geld hadden gekost. We waren echte pioniers. Het was die eerste jaren echt niet allemaal goud wat er blonk. We moesten hard vechten om de boel overeind te houden. Maar de passie voor het weer sleepte ons er doorheem. En de kwaliteit die we nastreefden. Dat was voor allen het hoogste doel’.

En toen kwam je ineens bij RTL op TV?
‘Er kwamen grotere klanten. RTL Véronique was er daar één van. John Bernard en een collega zouden er het weer op TV gaan doen. Ik werd naar een cursus voor middelmanagement gestuurd. Maar het liep anders. De collega keerde naar Meteo Consult terug en ik werd bij Harry Otten geroepen met de vraag of ik de presentaties op televisie wilde gaan verzorgen. Veel bedenktijd had ik niet, het moest dat weekend al gebeuren. Ik ben gegaan. De eerste presentaties werden nog opgenomen, voordat ze werden uitgezonden. En waarschijnlijk heeft John Bernard me toen nog wel op de één of andere manier bijgestaan. Maar al snel werd ik losgelaten en deed ik mijn presentaties live en helemaal zelfstandig. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Volgens mij ben ik van de huidige generatie weerpresentatoren degene die het langst met zijn hoofd op TV is’.

Wat was je mooiste weerdag?
‘Dat is een lastige vraag. Als ik buiten mijn werk als meteoroloog om kijk, moet dat toch de passage van het Polar Low op 2 januari 1979 zijn geweest. Dat was een unieke dag met een serie gebeurtenissen die in Nederland daarna in die vorm nooit meer zijn voorgekomen. Ik ben ontzettend blij dat ik die dag helemaal bewust heb kunnen meemaken. Op plaats twee staat de sneeuwstorm van 14 en 15 februari, in datzelfde jaar. Feitelijk was de winter van 1979 één lange aaneenschakeling van memorabele weergebeurtenissen. In mijn werkzame leven is het de zware storm van 25 januari 1990 geweest. Ik had die dag dienst en zal het weer van toen nooit meer vergeten’.

Wat is je mooiste anekdote?
‘Ook dat is een lastige vraag. Ik heb in die 32 jaar hier zoveel meegemaakt, dat het moeilijk is een verhaal op te dissen dat boven al die andere belevenissen uitsteekt. Het mooist zijn wel de herinneringen aan de tijd dat we net begonnen en dat we nog in de barak op het Universiteitsterrein werkten. Vooral omdat de apparatuur die we gebruikten zo anders was dan die van tegenwoordig. Zo werkten we nog veel met Telex. Dat was een machine waarop je je verwachting eerst moest voorbereiden. Hij werd dan in een strook geponst die steeds langer werd en op de grond kwam te liggen. Aan het einde moest je die strook dan weer door de machine heen laten lopen. Pas op dat moment werd de verwachting – luid ratelend – verstuurd. Ik herinner me nog dat ik met veel bloed, zweet en tranen een verwachting voor een land- en tuinbouwbedrijf had gemaakt en dat ik vervolgens met mijn stoel over de Telexstrook op de grond rolde. Die werd daardoor onbruikbaar, waarmee alle moeite vergeefs was geweest. Ik kon weer van voor af aan beginnen. Met dit soort problemen worden we tegenwoordig gelukkig minder geconfronteerd. Een andere mooie herinnering was de radiostudio die we toen in het magazijn hadden, precies naast de WC. Tijdens praatjes mocht je niet doortrekken, maar dat gebeurde natuurlijk best weleens…’

Je studeerde in Wageningen Milieu. Is je belangstelling voor duurzaamheid er altijd geweest?
‘Die was er inderdaad ook eigenlijk wel vanaf het begin, het zat in mijn genen. In de tijd dat ik studeerde, heb ik bij voorbeeld al eens meegedaan aan een demonstratie tegen de kerncentrale in Dodewaard. Het is feitelijk een opeenstapeling geweest van theorieën, waarnemingen en feiten. Ik ging op tornadojacht en vroeg me toen al af of het uitoefenen van je hobby de vliegreis waard was, de ecologische voetafdruk die je ermee creëert. Het bekende Nederlander zijn, dat geleidelijk mijn leven binnensloop en dat ik niet als erg hinderlijk heb ervaren, bood me een platform om hierover te praten. Eind jaren negentig en rond de eeuwwisseling, toen ik ook een periode van verdieping in mijn geloof had meegemaakt, gaf ik veel lezingen in kerken. Eerst gingen die vooral over het weer, met ook een stukje duurzaamheid erin. Later verschoof de focus meer en meer naar duurzaamheid. Nu probeer ik mensen tijdens mijn lezingen op een praktische manier handreikingen te geven. Dus niet alleen het probleem signaleren, maar ook vertellen wat je er zelf aan kunt doen en op welke manier. Zo gaf ik 3 jaar geleden in een kerk in Lichtenvoorde een lezing. Onlangs was ik er terug. Tijdens de pauze werd er een brochure rondgedeeld waarin te lezen was wat ze in de drie tussenliggende jaren op het gebied van duurzaamheid tot stand hadden gebracht.

Wanneer realiseerde jij je voor de eerste keer dat het klimaat veranderde?
‘Dat was denk ik rond 2000. Tezamen met de aandacht voor duurzaamheid kwam toen ook de klimaatverandering in mijn lezingen terecht. Toen kon je eigenlijk al niet meer om dit ongemakkelijke verhaal heen. De film van Al Gore – An Inconvenient Truth – heeft het onderwerp natuurlijk helemaal op de agenda gezet. Iedere tijd heeft wel iets speciaals en klimaatverandering is dat nu. Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe extreem het kantelpunt is waar we nu op staan. Ik denk dat velen zich pas over 30 tot 50 jaar echt zullen beseffen hoe bijzonder en bedreigend deze situatie is. Je hebt nog steeds veel overtuigingskracht nodig om deze boodschap over te brengen. Veel sceptici zijn er niet meer, maar soms moet ik toch nog weleens met ze in discussie. Ze hebben hun eigen agenda. Tijdens mijn lezingen stellen mensen de geijkte vragen ook nog wel. Van: het klimaat is toch altijd veranderd? Of: vroeger groeiden er toch ook druiven op Groenland? Soms kan ik me er ook wel boos om maken, maar meestal houd ik me kalm. Anders speel je anderen ook nog in de kaart’.

Hoe heb je het al die 32 jaar volgehouden?
‘Nou, eigenlijk was dat helemaal niet moeilijk. Ik heb 32 jaar mijn hobby geleefd en ik ben er nog voor betaald ook. Natuurlijk is er op zijn tijd weleens sleur geweest, maar eigenlijk iedere dag maak je wel iets mee wat je interesseert. Daarbij werkte ik in een heel stabiel team, hoefde ik weinig aan overleggen en vergaderingen deel te nemen en was ik altijd klaar als ik thuiskwam. Op die manier houd je het eigenlijk best makkelijk vol’.

Is er nog iets dat je zelf aan de orde wilt stellen?
Ik hoop dat MeteoGroup ook in de toekomst zal groeien en bloeien. Dat ik van de zijlijn zal kunnen blijven genieten van de prachtige video’s, zoals we die nu alweer een tijdje maken. En ook dat de spirit van Meteo Consult, de passie voor het weer en het de beste willen zijn ook in MeteoGroup weer een plaats zullen vinden. Dat mensen trots zijn op hun werk. Dat hoop ik te zien gebeuren.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Voor de tweede maal in mijn leven werk ik met 4 anderen aan een startup. We gaan onder de naam PyrOil plastic opruimen en op een duurzame manier verwerken. Daarmee hopen we geld te verdienen, geld dat we weer kunnen besteden aan het een beetje beter maken van de wereld. Het moet ook weer een internationaal bedrijf worden. Het is spannend, maar ik heb er heel veel zin in. Overigens blijft het weer gewoon. Via de sociale media en wie weet ook op andere manieren blijf ik er gewoon zoals altijd over praten. Want een mooie hobby als het weer, die verlies je natuurlijk nooit!’

Reinier, enorm bedankt voor 32 prachtige jaren. En heel veel succes met je nieuwe plannen!

Bron: MeteoGroup
Meer informatie ook op ons weerkanaal met de laatste themavideo van Reinier van den Berg.

Datum: woensdag 31 januari 2018, 10:07
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Gelderland, Groenland, Groningen, Leek, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry