Meer "verlichting" op dinsdag

28/01
2018
Zeker landinwaarts laat de zon zich deze winter tot nu toe heel weinig zien. Af en toe zijn er lichtpunten. Zo is er aanstaande dinsdag meer 'verlichting'...

Hand in hand

Zachte lucht en weinig of geen zonneschijn gaan in de winter hand in hand. De zachte luchtmassa, vaak maritieme lucht vanaf de zuidelijke Atlantische Oceaan, die ook nu weer met (stevige) zuidwestelijke winden wordt aangevoerd, is meestal vochtig. Dit resulteert in vorming en aanvoer van veel wolken. Het gaat meestal om laaghangende bewolking waar de zon in de winterperiode de kracht niet voor heeft om dat (goed) weg te krijgen. En in vooral december, met de kortste dagen van het jaar, is de zon sowieso kort boven de horizon zichtbaar. In december hebben we gemiddeld 1,2 uur per dag, in januari is dat een fractie meer, 1,4 uur. Ter vergelijking: in juni schijnt de zon per dag gemiddeld 6,3 uren.

Wanneer de wind niet van zee waait, dus b.v. uit het oosten, is de aangevoerde lucht in de regel droger en kouder, maar ook dat is niet altijd een garantie voor zonneschijn. Wanneer de stroming wat meer uit het noordoosten komt en de (koude) lucht via de Oostzee wordt aangevoerd, kan er ook veel bewolking worden gevormd die naar ons toe trekt.

Tot nu toe sombere winter

De meteorologische winter die loopt van december tot en met februari verloopt tot nu toe zeker landinwaarts somber. Dat hebben mensen die zonnepanelen op het dak ook gemerkt, de opbrengst valt flink tegen. December 2017 had gemiddeld over het land ongeveer 32 uren zonneschijn, terwijl de norm, het langjarig gemiddelde, 49 uren is. In het zuiden van Limburg, op het weerstation Beek, scheen de zon met slechts 16 uren duidelijk het minst. En dat terwijl het juist hier in december 2016 met een totaalhoeveelheid van 103 uren zonneschijn nog nooit zo zonnig ergens in Nederland in december was, sinds het begin van de waarnemingen! Overigens kwam de zon in december 2017 aan zee wat vaker om de hoek kijken. Hier werd vorige maand ongeveer 45 uren zonneschijn gemeten, overeenkomend met iets minder dan 10 uur minder zonneschijn dan normaal. Terschelling was vorige maand het zonnigste KNMI-meetpunt met 47 uren decemberzonneschijn. Voor wat betreft januari 2018, tot en met gisteren was de zon in De Bilt in deze maand nog maar 36 uren te zien, terwijl voor geheel januari 62 uren zonneschijn de norm is.

Dinsdag het enige lichtpunt van de week?

De resterende dagen van de maand doet de zon nog wel degelijk pogingen om er nog iets van te maken. Deze zondag bijvoorbeeld zijn er ook wel enkele opklaringen, in een verder overwegend bewolkt weerbeeld. Maar morgen is het naar verwachting geheel bewolkt met bovendien regen, vooral later in de middag en in de avond, met stevige wind. Een betere dag qua zonneschijn van de komende week wordt dinsdag, dit noemen we dan maar het 'lichtpunt' van de week ;-) Achter een koufront zal dan namelijk droge, frisse lucht - polaire lucht - het land zijn binnengestroomd. Dit is zogeheten maritiem polaire lucht, afgekort mPL. In Nederland hebben we met 9 verschillende luchtsoorten te maken, iedere soort met andere eigenschappen. Eén ervan is dus mPL. Zie de kaart. In de mPL krijgt de zon naar verwachting 2 tot 5 uren de ruimte. Woensdag is het dan weer overwegend bewolkt. Maar wellicht dat vanaf donderdag, vanaf de eerste februaridag, de zon toch wat meer ruimte krijgt. De zonneschijnpluim laat dit wel zien. In de grafiek met de bedekkingsgraad, in een schaal van 0/8 (zonnig) naar 8/8 (geheel bewolkt), zien we duidelijk berekeningen met op zijn minst half bewolkt weer.

Bloeiende katjes

Naast somber verloopt de winter tot nu toe (te) zacht. De gemiddelde wintertemperatuur tot en met 25 januari is in De Bilt 5,1 graden, terwijl de norm over de gehele meteorologische winter (dec, jan en feb samen) 3,4 graden is. De natuur is dan ook al een tijdje in lentestemming. Zo zie je de eerste narcissen, krokussen en sneeuwklokjes bloeien, en mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van hazelaar en els - met hun kenmerkende katjes - merken al hooikoortsklachten. Zie ook het vlogje van Margot Ribberink:

Datum: zondag 28 januari 2018, 12:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Beek, De Bilt, Friesland, Limburg, Terschelling, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry