Twee soorten pieken op komst, en wordt het later winters?

26/01
2018
De temperatuur en het rivierwater; beiden gaan pieken dit weekend. Wordt het met de maandwissel wel winterweer?

Verschil met vorig jaar

Vorig jaar was het in januari lange tijd rustig én licht winters door een standvastig hogedrukgebied. In De Bilt werd in januari 2017 een gemiddelde temperatuur van 1,6 graden gemeten, terwijl de norm 3,1 graden is. Hiermee was januari 2017 de koudste januarimaand sinds 2010. Wel was de afwijking t.o.v. het langjarig gemiddelde vorig jaar januari in het (zuid)oosten veel groter dan in het (noordwesten) van het land. In Maastricht werd het gemiddeld 0,6 graad, tegen een maandnorm van 2,7 graden en in Den Helder was de gemiddelde maandtemperatuur vorig jaar januari 2,6 graden, terwijl hier de maandnorm 3,5 graden is. Januari 2018 gaat op weg naar een negende plaats in de lijst van warmste januarimaanden vanaf 1901. Waarschijnlijk komt het maandgemiddelde op 5,7 graden uit, tegen normaal dus 3,1 graden.

Zaterdag: eerst droog, her en der ochtendmist en fris

Vanochtend hing er lokaal dichte mist en ook morgenochtend, zaterdag, is het zicht hier en daar minder dan 200 meter. We blijven in een vochtige en frisse luchtsoort zitten, zonder dat het echt winters is. Maar toch kan het in een opklaring nipt vriezen, vooral aan de grond. Heel normaal voor de tijd van het jaar.

Dit zagen we ook vanochtend. In Volkel werd het op 10 cm -1,4 graden. Woensdrecht kwam aan de grond uit op -1,2 graad en De Bilt en Eelde hadden een grasminimum van -0,3 graad. Op de normale meethoogte vroor het nergens, Woensdrecht was het koudste meetpunt met +0,2 graad. Ook zaterdag wordt een bewolkte dag slechts een paar geluksopklaringen. Het wordt maximaal een graad of 8. Eind middag en gedurend de avond volgt vanuit het westen een storing met regen en motregen. De wind uit het zuiden tot zuidwesten trekt aan. In de avond haalt de wind in het noordwestelijk kustgebied 7 tot 8 Beaufort, ofwel hard tot stormachtig. Wind, regen en 8 graden veroorzaken lagere gevoelstemperaturen…

Zondag: hoogwater- en temperatuurpiek

Zondag gaat het rivierwater van onder meer de Rijn en Waal naar zijn tweede hoogtepunt van de winter toewerken. Volgens Rijkswaterstaat gaat het peil in Lobith naar circa 14 meter 40 boven NAP. Dit is net iets lager dan de voorgaande hoogwaterpiek. Het gaat vooral om smeltwater uit de Alpen. Er zal in ieder geval weer veel water over de drempel in de nevengeul van de Waal bij Nijmegen stromen…Na het weekend volgt een geleidelijke daling van de peilen. Het weer is zondag alweer bewolkt, en met een slepende storing boven ons valt er nog af en toe wat miezerregen. We komen dan in de zogeheten warme sector terecht. Dit is het gebied tussen warmte- en koufront in. Hierin stijgt het kwik tot tussen 9 en 12 graden, in het zuiden tot 13 graden. Behoorlijk zacht, maar geen recordhoge cijfers. Hoe dan ook, een temperatuurpiek...

Omslag naar vrij guur

Voor maandag staat een volgende oceaanstoring - koufront - met wolken en regen op het programma. Mogelijk valt overdag 5 tot 10 millimeter regenwater. De zuidwesten- tot westenwind neemt nauwelijks af en het wordt 9 tot 11 graden. Op dinsdag is het koufront gepasseerd, we zitten dan in polaire lucht waarin het 7 of 8 graden wordt. In deze luchtsoort is er ruimte voor (wat) zonneschijn en tussen de storingen in is het vermoedelijk droog. De zuidwestenwind zwakt af. Vervolgens gaat de stroming kantelen naar west tot noordwest, de wind neemt woensdag 31 januari toe, en tegen die tijd stroomt op grote hoogte (flink) koude lucht binnen. De kans op winterse buien wordt vanaf dan vrij groot en de temperaturen dalen nog iets, tot de norm van 6 graden overdag en tot om en nabij het vriespunt in de nachtelijke uren. Als het rustig is met helder weer kan het makkelijk een graadje vriezen. Al bij al wordt het naar verwachting vrij guur. In de sneeuwpluim(en) zien we ook signalen voor sneeuw.

Langere termijn: winterweer?

Voor de nog langere termijn, zo in de loop van de eerste februariweek, kan het voor winterliefhebbers interessant worden. Al een paar dagen zinspeelt een klein deel van het totaalpakket aan berekeningen (totaal 50 per run van het ECMWF) op een draaiing van de wind naar oostnoordoost met aanvoer van vrieslucht, onder regie van een ‘Scandihoog’. Het is nog altijd en alweer virtueel winterweer zoals we dat al vaker gezien hebben deze winter. Maar voor de liefhebber van natuurijs, beter: schaatsijs, komt het er dan toch echt op aan gezien de tijd van het jaar. Rond 14 februari is er klimatologisch gezien sprake van een 'Valentijnsdip'. We zien dan namelijk de laagste gemiddelde temperaturen van het gehele jaar (in de grafiek). Kortom, Valentijnsdag is gemiddeld genomen de koudste fase van het gehele jaar. We houden de koude lijntjes in de pluim de komende tijd goed in de gaten!

Bron: MeteoGroup, klimatologie van het KNMI.

Datum: vrijdag 26 januari 2018, 16:31
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Gelderland, Limburg, Maastricht, Nijmegen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry