Directeur Europees Defensieagentschap bezoekt minister Bijleveld

25/01
2018
Directeur van het Europees Defensieagentschap (EDA) Jorge Domecq bracht vandaag een kennismakingsbezoek aan minister Bijleveld. Zij spraken onder meer over de rol van het EDA bij het recent door de EU opgerichte PESCO (Permanent Structured Cooperation).

Het EDA is een agentschap van de Europese Unie en valt onder de Raad van de Europese Unie. Het doel van het agentschap is de samenwerking tussen de lidstaten bij ontwikkeling van militaire capaciteiten via vernieuwende projecten en programma's te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn pooling and sharing op het gebied van counter-IED, maritieme surveillance en cyber defence.

Mobiliteit

Er is tijdens het gesprek stil gestaan bij het Nederlandse initiatief om de militaire mobiliteit in Europa gezamenlijk te verbeteren. De EDA-werkgroep “Cross-border Military Transportation”, die door Nederland werd voorgezeten, had deze week haar laatste vergadering. Er is een analyse van de knelpunten en uit te voeren acties op het gebied van militaire mobiliteit gemaakt. Dit vormt de input voor het actieplan dat de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU in maart presenteren. Nederland is tegen deze achtergrond bezig het PESCO-project op het gebied van militaire mobiliteit verder vorm te geven. Dit door Nederland geleide PESCO-project zal een belangrijke politieke impuls geven aan het onderwerp militaire mobiliteit in Europa.

Binnen het EDA loopt Nederland voorop. Een voorbeeld is het Multi Role Tanker Transport, een multinationaal project onder Nederlandse leiding voor het gezamenlijke kopen en onderhouden van tank/transportvliegtuigen. Nog een voorbeeld is het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory, een gepantserd laboratorium dat helpt bij het opsporen van de leggers van bermbommen.

Datum: donderdag 25 januari 2018, 19:45
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry