Opvolger KDC-10 maakt kennis met Eindhoven

23/01
2018
Vliegbasis Eindhoven maakte vandaag voor het eerst officieel kennis met het Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT)-vliegtuig. Dit kan andere toestellen in de lucht bijtanken. De ontvangers kunnen daardoor hun missieduur verlengen. Daarnaast is het nieuwe toestel inzetbaar om bijvoorbeeld personeel en goederen te verplaatsen voor humanitaire operaties.

A330 MRTT tankt F-35 bij. Artist impression.

Duitsland, Luxemburg, Noorwegen en Nederland hebben gezamenlijk 7 A330 MRTT’s besteld. 2 daarvan vervangen vanaf 2020 de capaciteit van het huidige duo KDC-10 tank- en transportvliegtuigen van de luchtmacht, want die worden uit dienst gesteld. De 4 partners maken deel uit van de zogenoemde Multinational MRTT Unit (MMU). De verwachting is dat binnenkort nog meer landen zich aansluiten, waarna het aantal vliegtuigen navenant wordt vergroot.

Trekkingsrecht

De NAVO wordt eigenaar van de vliegtuigen. Elk land krijgt zogenoemd trekkingsrecht. Voor Nederland is dat 2.000 vlieguren per jaar. Duitsland wordt grootgebruiker met 5.500 uur. Luxemburg en Noorwegen tekenen voor jaarlijks respectievelijk 200 en 100 uur. Vooralsnog krijgen 4 toestellen Eindhoven als thuisbasis en 3 het Duitse Köln-Wahn. Eindhoven huisvest met de MMU erbij dan al 4 internationale eenheden.

Pijnlijk zichtbaar

De noodzaak voor nieuwe en extra tankvliegtuigen is al lang duidelijk, maar werd pijnlijk zichtbaar in 2011 tijdens de inzet van Europese strijdkrachten boven Libië. Dagelijks waren toen 50 tankers nodig. Als elk vliegtuig inzetbaar was, dan nog zouden de Europese landen niet voldoende capaciteit kunnen leveren en is men afhankelijk van de Verenigde Staten.

3 tanksystemen

Met de A330 MRTT krijgen de 4 landen splinternieuwe en zeer moderne toestellen die ‘multi role’ inzetbaar zijn. In Duitland komt bijvoorbeeld 1 vliegtuig permanent in een medische evacuatie-uitvoering op stand by te staan. De A330 MRTT’s hebben meer capaciteit en zijn flexibeler dan de KDC-10’s, doordat zij 3 tanksystemen hebben in plaats van één. Tevens beschikt het toestel over nieuwere en stillere motoren dan zijn voorganger.

Morgen verlaat het toestel Vliegbasis Eindhoven weer.

Datum: dinsdag 23 januari 2018, 16:40
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Eindhoven, Luxemburg, Noord-Brabant, Noorwegen, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry