Lawinegevaar

22/01
2018
Afgelopen weekend is er in de Alpen veel sneeuw gevallen, op sommige plaatsen binnen een dag zelfs één meter. Ook vandaag en komende nacht valt er nog een lading bovenop. De wegen zijn bijna onbegaanbaar en sommige pisten werden tijdelijk gesloten in verband met de zware sneeuwval en het lawinegevaar. Vanaf vandaag wordt het zachter waardoor de sneeuw in de lagergelegen gebieden zal smelten.

Lawinewaarschuwingen
Mocht je deze week in een wintersportgebied bivakkeren, dan is het zaak om de lokale verwachtingen en waarschuwingen goed in de gaten te houden en vooral niet af te wijken van de pistes. Op veel plaatsen staan lawinewaarschuwingen uit. Vandaag blijft het nog een tijdlang flink doorsneeuwen, waardoor waarschijnlijk opnieuw op veel plaatsen de pistes gesloten zullen zijn.

Daarna stroomt er warmere lucht binnen en blijft het tot en met donderdag droog weer. Ook dan is het opletten en de lokale waarschuwingen in de gaten houden, want de temperaturen lopen op. De lading sneeuw in combinatie met de dooiaanval kan gevaarlijke situaties opleveren. De zachte lucht weet vooral het noordwesten van het Alpenmassief te veroveren, met daar temperaturen van 10 graden in de dalen. De sneeuwgrens schuift daar dan op tot circa 2000 meter, in de gebieden onder de 2000 meter zal de sneeuw gaan smelten. In de zuidelijke delen van de Alpen duurt het iets langer voordat het gaat dooien, maar ook daar stijgt de sneeuwgrens.

Hoog water
Onder de 2000 meter gaat het als gevolg dooien. Aangezien daar een flinke bulk aan sneeuw ligt, zal dat veel smeltwater veroorzaken. Na de vorige hoogwaterstand is de Rijn wel gedaald, maar nog niet tot een normale stand. De lagergelegen delen van de uiterwaarden staan nog steeds onder water en de Rijn is de afgelopen dagen al wat gestegen. De waterstand ten opzichte van het NAP voor Lobith staat nu op 13 meter. Over twee dagen wordt dat 13,5 meter. Met het aankomende smeltwater in ons achterhoofd, ziet het ernaar uit dat de waterstand komend weekend waarschijnlijk op 14 meter uitkomt of misschien wel hoger.

Sneeuw dicht bij huis
Niet alleen de Alpen hebben te maken gehad met veel sneeuw, ook de wintersportgebieden dicht bij huis liggen er wit bij. Zo is het vandaag prachtig skiën in het Sauerland, de Eiffel of de Ardennen. Maar dat duurt niet lang meer. Vandaag stroomt zachte lucht binnen en de temperaturen gaan flink de lift in. De komende dagen is het uitermate zacht weer en de sneeuw gaat dan ook smelten. Het weerbeeld brengt veel bewolking met zich mee en af en toe valt wat regen, soms motregen. Veel neerslag wordt er niet verwacht, meestal is het droog. Wel is de aangevoerde lucht vrij vochtig waardoor er ook gemakkelijk mist kan ontstaan.

14 graden op woensdag?
Met het binnenstromen van de zachte lucht gaan de temperaturen in Nederland ook pieken. Het staat al een tijdje in de verwachting, afgelopen zaterdag maakten we er al een video over:

De verwachting staat wat dat betreft nog steeds. Het blijft wisselvallig met veel bewolking en soms regen, maar tegelijkertijd lopen de temperaturen hoog op. Morgen wordt het op grote schaal 9 tot 11 graden. Woensdag wordt het 13 of 14 graden. Temperatuurrecords zullen dan verbroken worden.

Bron: MeteoGroup
Meer informatie op ons weerkanaal

Datum: maandag 22 januari 2018, 08:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry